"No és tard per al govern espanyol per aprendre alguna cosa dels seus companys britànics". Sota aquesta afirmació, el diari irlandès The Irish Times, insta Mariano Rajoy a canviar la seva actitud amb Catalunya, i assegura que el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre és un "recordatori" per a una Espanya "que camina somnàmbula cap a"una crisi existencial que ningú podria haver imaginat fa 10 anys". 

Segons l'editorial del diari publicat aquest dimecres, l'actitud que ha adoptat Rajoy és errònia. Considera una "ironia potencialment tràgica" la negativa del PP a canviar la Constitució per incloure el dret a decidir i assegura que això només fa reactivar els independentistes. És en aquest punt on demana a Rajoy que es fixi en l'actitud dels britànics, i assegura que "com mostra el cas d'Escòcia, el diàleg amb els moviments d'independència pot ser molt més positiu que simplement bloquejar-los". 

L'article, que també parla de la moció de censura superada per Rajoy i posa en context l'estat del moviment independentista, assegura que Rajoy sembla decidit a no canviar "absolutament res" però alerta que "aviat es pot trobar amb grans canvis, que ocorren molt ràpidament".