La portaveu d'EH Bildu al Parlament basc, Maddalen Iriarte, considera que "Espanya sacrifica al seu altar de la unitat pàtria absolutament tot, inclosa la democràcia", el que comporta que la justícia "tingui una velocitat diferent si ets català o basc a si et dius Borbó".

En declaracions a Catalunya Ràdio, la portaveu d'EH Bildu al Parlament basc ha recordat que el líder abertzale Arnaldo Otegi va passar 6 anys a la presó a una condemna posteriorment anul·lada pel Tribunal Europeu de Drets Humans, i que el Tribunal Suprem ha trigat 20 mesos a complir la sentència d'anul·lació.

Això indica, ha afirmat, que a Espanya "si ets català o basc la justícia té una velocitat, i si et dius Borbó en té una altra", perquè malgrat tots els indicis i proves que es coneixen, "al rei emèrit Joan Carles I cap jutge ni fiscal l'ha cridat a declarar".

Transició gens modèlica

Segons Iriarte, "la transició espanyola no va ser tan modèlica com els seus protagonistes diuen que va ser, no hi va haver cap ruptura amb la dictadura", i fruit de l'evolució del règim del 78, ara "la monarquia està oferint un espectacle de falta de cultura democràtica".

Sobre les diferents velocitats de la justícia espanyola, Iriarte ha recordat "que als membres de l'anterior govern català, destituïts de manera il·legítima pel govern de Mariano Rajoy, van ser citats a declarar el dia següent".

En la seva opinió, que hi hagi velocitats diferents és una cosa que "inhabilita Espanya com a democràcia" i ha lamentat "el paper absolutament impresentable" de l'actual Govern pel que fa a la "fugida" de l'emèrit, i el fet que es negui a informar sobre el seu parador.

Aquesta forma d'actuar de l'executiu de Pedro Sánchez, ha afegit, no fa més que evidenciar que "la monarquia espanyola és una institució anacrònica, una anomalia democràtica" que "deixa en ridícul" l'Estat espanyol en el seu conjunt.

Presos polítics

Sobre l'existència de presos independentistes, Iriarte ha afirmat que "el problema no és tant de si estan en segon o tercer grau, o de si se'ls dona un indult o s'aprova una llei d'amnistia, el problema va molt més enllà, i és que Espanya considera delictes coses que en qualsevol altre país europeu serien manifestacions democràtiques".

"El problema -ha insistit- és que Espanya sacrifica en el seu altar de la unitat pàtria absolutament tot, inclosa la pròpia democràcia, i això no canvia de la nit al dia".