L'instructor del cas ERE a Andalusia està investigant una empresa propietat del marit de la directora general de la Guàrdia Civil per presumptes irregularitats en la contractació de serveis. Segons ha informat el diari ABC. Concretament, el jutge José Ignacio Vilaplana, encarregat del cas ERE, ha començat a investigar els pagaments milionaris que la Junta d'Andalusia va realitzar de manera irregular a l'empresa Experience Management Group S.L., propietat de Bienvenido Martínez Martínez, durant els anys 2009 i 2011, durant els governs del PSOE a Andalusia. El jutge sospita que part dels fons públics van ser desviats als comptes corrents d'altres consultores creades pels seus germans, Manuel i Juan Carlos Martínez. Aquest últim és el marit de María Gámez, actual directora general de la Guàrdia Civil.

El jutge ha enviat una petició a l'Agència Tributària perquè li remeti un informe detallat sobre les declaracions fiscals de les tres societats vinculades als germans Martínez, que van registrar moviments de capital entre els anys 2009 i 2011. Aquesta petició es va atendre a petició de la fiscal Anticorrupció a Sevilla, Nazaret Salguero. La investigació del jutge Vilaplana es concentra en el possible desviament de fons públics a altres empreses, en la qual es va veure involucrat el marit de la directora general de la Guàrdia Civil. El jutge està tractant d'esbrinar si la direcció de la Junta d'Andalusia va cometre irregularitats en la contractació d'aquesta empresa i si els fons públics van ser malversats per altres empreses relacionades amb la mateixa família.

Bienvenido Martínez, el cunyat de Gámez, va exercir com a director d'Inversions Estratègiques de l'agència autonòmica IDEA des de juny de 2008 fins a octubre de 2009. Va deixar el càrrec un dia abans que una entitat pertanyent a aquesta agència pública, Foment, Assistència i Gestió Integral d'Andalusia S.L. (Fagia), contractés de manera "absolutament fraudulenta" -segons la Policia Nacional- la societat de Martínez per posar en marxa el Centre de Negocis d'Empresa d'Andalusia a Madrid. La mercantil va facturar 280.975 euros a l'agència IDEA, sense que hi hagués "labor d'assistència tècnica". Amb 24 hores de diferència, el seu antic ocupador es va convertir en el principal client en la seva nova carrera com a consultor.

El grup de Blanqueig de Capitals i Anticorrupció de la Prefectura de la Policia Nacional a Sevilla, que tracta d'esbrinar el destí dels diners públics, va descobrir transferències des de la societat subcontractada a les empreses Job Management Liberty S.L., de la qual és titular Juan Carlos Martínez, i Be Make Create S.L., propietat de Manuel Martínez. El jutge fa mesos que està rere l'estela dels 1.364.034 euros que hauria ingressat l'empresa de Bienvenido Martínez entre 2009 i 2011, en la seva majoria procedents d'entitats autonòmiques. Gámez va ser delegada de la Junta a Màlaga des de 2008 a 2010 i regidora en l'ajuntament malagueny a partir de 2011.

El cas dels ERE ha estat un dels més sonats en la política andalusa en els últims anys i ha posat en qüestió la gestió dels recursos públics per part dels governs del PSOE. Els ciutadans exigeixen una actuació contundent contra els responsables i una major transparència en la gestió dels recursos públics. En aquest sentit, la investigació del jutge Vilaplana ha sigut ben rebuda per part de la societat andalusa, que espera que s'aclareixin els fets i que els responsables siguin portats davant la justícia.