La fiscalia ha obert una investigació contra els Mossos d'Esquadra per la presumpta inacció del cos policial el 8 i 9 de desembre durant el tall de l'AP-7 a l'Ampolla i l'obertura dels peatges de Martorell, la Roca i Girona, entre d'altres. El ministeri públic amenaça a tirar endavant una querella si veu inacció dels Mossos.

L'ordre d'investigació arriba per decret del fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres. Bañeres diu que "es té constància que van comparèixer dotacions dels Mossos d'Esquadra, ressaltant  ―en les diferents notícies que es van fer ressò dels incidents― que el comportament de les unitats destacades no es va orientar a dissuadir els concentrats de la seva conducta, ni a utilitzar, en cas d'haver estat necessària, la força imprescindible i proporcional per restablir l'ordre jurídic davant una actuació il·legal". I remarca que la mobilització va originar una permanència injustificada en la lesió dels drets de la multitud dels usuaris de l'autopista i a una multiplicació en el trencament de l'empresa concessionària". 

El decret de Bañeres vol investigar precisament si els Mossos van fer o no el que havien de fer. I diu que "si es confirma l'absència de comminació per part de les unitats desplegades o la lenitat en exigir el restabliment de l'ordre i la restitució del dret dels ciutadans afectats, aquesta conducta podria donar lloc a responsabilitat, per la qual cosa resulta adequada la incoació de diligències d'investigació de conformitat amb el que preveu l'article 5 de l'EOMF". I això vol dir tirar endavant una denúncia o una querella, tal com preveu l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, contra els responsables dels Mossos si hi veuen inacció per part de la policia.

Tant el 8 com el 9 de desembre els CDR van activar diverses accions coincidint amb el pont de la Puríssima i la Constitució. Com en altres ocasions, es van fer talls a l'AP-7. El dissabte es va tallar l'autopista a l'altura de l'Ampolla, a Tarragona, des de les 7 del matí fins a les 10 de la nit.

Diumenge, diversos grups de persones, i en hores diferents durant la tarda del dia 9, coincidint amb l'operació tornada, van aixecar peatges en diferents punts, com ara Martorell, la Roca del Vallès o Girona.

La fiscalia argumenta que les accions es van portar a terme pels CDR, que ells mateixos van reivindicar la mobilització i que estava motivada per reivindicar la implantació de la República Catalana. 

El decret del fiscal superior de Catalunya s'ha lliurat al comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, que té 10 dies per donar els detalls del dispositiu que es va muntar i els noms dels responsables dels operatius així com les ordres i comunicacions que es van cursar durant la mobilització.

Bañeres ha informat, també, de la seva investigació la Fiscalia General de l'Estat.