La viabilitat o no d’una investidura telemàtica, sense estar present físicament al Parlament, del president en funcions i candidat de JuntsXCat, Carles Puigdemont, és darrerament motiu de discussió política. Des d’alguns sectors, a més, s’ha llançat públicament la pregunta sobre si és possible o no dirigida als serveis jurídics de la Cambra catalana. I és per això que, segons ha pogut saber l’ACN, els lletrats del Parlament tenen previst celebrar una reunió per fixar una posició consensuada i col·legiada al respecte, que molt probablement tindran a punt aquesta setmana.

Fonts dels serveis jurídics asseguren que l’assumpte és complex i no volen posar la Cambra en una situació compromesa davant un intent d’investidura a distància i amb el candidat a Brussel·les. I per això, els lletrats prefereixen tenir preparat un dictamen al respecte sense que, de moment, ningú no hagi demanat formalment un informe.

De fet, ara mateix és complicat que els lletrats rebin de manera formal una petició perquè es faci un informe al respecte. Els grups parlamentaris encara no estan constituïts, la Mesa del Parlament està dissolta i l’únic òrgan actiu és la Diputació Permanent, que no té prevista cap reunió i que, a més, el nou Parlament no tindria cap obligació de seguir els passos marcats per aquest estament transitori.

Detalls tecnojurídics

Tot i això, ja dilluns ERC va dir públicament que la viabilitat o no de la investidura telemàtica de Puigdemont corresponia més a detalls “tecnicojurídics” que “hauran de determinar els lletrats del Parlament”, i des de sectors de Cs avisen també que podrien demanar-los el seu parer com a experts. 

És per això que, davant la possibilitat que JuntsXCat mantingui la proposta de la investidura a distància, i que altres partits en dubtin de la viabilitat, els serveis jurídics volen estar preparats i ja tenir fixada una posició clara i col·legiada que doni una resposta ràpida. De moment, però, els contactes i els treballs dels lletrats són de manera més informal que oficial, però les reunions aquesta setmana es podrien accelerar per tenir a punt el criteri en pocs dies. 

Si, a més, li volguessin donar un caire més formal, els deu membres s’haurien de reunir a la Junta de Lletrats, convocats pel secretari general, Xavier Muro, i fins i tot podrien arribar a fer un informe a petició pròpia sobre la investidura telemàtica, si així ho consideressin oportú. Tant si ho fan així com si simplement fixen una posició sense plasmar-ho en un document oficial, el criteri marcat es podria fer públic o mantenir-lo reservat per si la proposta de JuntsXCat es mantingués o altres partits acabessin reclamant un informe després de la constitució del Parlament.