Els sindicats educatius han sortit en bloc a refusar el decret llei aprovat pel Govern aquest dilluns que ha de servir als centres educatius per donar resposta a la sentència del TSJC que imposa un 25% de castellà a les aules. Ustec i la Intersindical han criticat aquest moviment de l'executiu català que tracta de pal·liar la sentència del 25%: "Enterra definitivament la llengua catalana". Per part d'Ustec, Iolanda Segura, ha declarat que estan "molt descontents" amb el decret perquè considera que no protegeix la immersió lingüística ni la vehicularitat del català en el sistema educatiu de Catalunya. Ha lamentat que és "l'enterrament definitiu de la llengua catalana" i ha recalcat que "no ho han consensuat amb els agents socials" i s'ha aprovat a l'esquena de la societat.

El coordinador de la Comissió de Llengua d'Intersindical-CSC, Gerard Furest, ha afirmat que aquest decret llei "regula projectes lingüístics en funció de cada centre" mentre que el Govern va dir que blindaria la immersió, en les seves paraules. "No podem acceptar una sentència que per a nosaltres és arbitrària, antipedagògica i que té una finalitat clarament lingüicida", ha sostingut Furest, que ha subratllat que l'únic àmbit en el qual el català és majoritari és a l'escola. Tant Segura com Furest han explicat que la voluntat dels sindicats que representen és impulsar accions per a mostrar el seu rebuig a la norma i defensar el model d'escola catalana.

Decret llei aprovat

El decret es publicarà en les properes hores al DOGC, moment a partir del qual serà vigent, tot i que s'haurà de ratificar al Parlament. Des del departament es faran arribar als centres les instruccions per aplicar-lo -"instruccions molt clares, amb molt poc marge de dubte", ha assegurat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja-, i les escoles hauran de fer arribar a la conselleria els projectes educatius, que en un termini de 30 dies hauran de ser ratificats pel Govern. El decret ha incorporat una esmena in voce durant la reunió del Consell Executiu en què es deixa clar que en cas que sigui necessari introduir modificacions, el centre haurà de realitzar el canvis en el termini el més breu possible, dins dels següents sis mesos. Un cop aprovat els projectes, la responsabilitat queda en mans del conseller.

"Aquest decret dona cobertura legal al centre i també per extensió als responsables dels centres davant les ingerències dels tribunals. El responsable últim és el departament d'Educació i, per tant, totes les responsabilitats recauen en el departament d'Educació i, en darrera instància, en el seu responsable, el conseller Cambray", ha assegurat la portaveu del Govern. Aquesta diversitat fa impossible, segons Plaja, "que es pugui aprovar una regulació monolítica que imposi un tractament uniforme de les llengües a tot el territori fent abstracció de la diversitat social i cultural". "Serà el departament d'Educació qui vetllarà per garantir que tots aquests projectes s'ajusten a legalitat i a la realitat sociolingüística de cada centre, sense obviar que donar la resposta a les necessitats dels estudiants ha vingut sent fins al moment la prioritat i continuarà sent-ho", ha insistit