Des que dilluns 14 d'octubre, ara fa una setmana, es va comunicar la sentència del judici del procés s'ha detingut ja a 201 persones a Catalunya, 28 de les quals són a la presó sense fiança i 76 més estan en llibertat però amb càrrecs i diverses mesures cautelars.

Ningú ha sortit impune de moment de les detencions, algunes d'elles aleatòries, en mig de la confusió i les corredisses dels aldarulls. 

L'advocat Benet Salellas, que representa quatre dels detinguts, tres a Girona i un a Barcelona, explica que ha notat un retrocés envers les maneres de fer de la policia espanyola. Aquests dies són els agents que han vingut de fora de reforç que assisteixen als interrogatoris a comissaria i fan la custòdia dels detinguts als jutjats. Salellas és també l'advocat de la Xènia, la noia de 22 anys que van detenir a Barcelona en les càrregues de divendres a la zona de Via Laietana i plaça Urquinaona.

Explica que tant en el seu interrogatori com en el d'altres detinguts la policia ha estat sempre amb la cara tapada amb un passamuntanyes. Tant a comissaria com en el trajecte als jutjats i la declaració en la sala de vistes. S'han arribat a fer interrogatoris amb policies amb la cara tapada dins de les comissaries. A Girona "han fet totes les diligències a comissaria amb passamuntanyes". Salellas explica que "als jutjats, mentre tenien el detingut en custòdia van venir amb passamuntanyes". Davant l'escena, l'advocat es va queixar: "He estat amb terrorisme i mai a la vida he vist un encaputxat a les dependències judicials". Salellas també va fer constar: "Ens sembla lògic que se sentin amenaçats" els detinguts davant aquesta situació.

Però el més preocupant són els atestats que està fent la policia. Són els antiavalots mateix qui fan les denúncies, on s'estan trobant diverses irregularitats.

En el cas de la Xènia, Salellas explica que va firmar el document de les pertinences que li van trobar on només consten unes ulleres de protecció. Però a l'atestat policial consten boles de billar i peces de ferro. I que això mateix s'ha vist també en altres atestats policials que relaten els motius de les detencions. "A les actes els policies antiavalots parlen de molts llançaments de coses", diu Salellas. L'advocat explica la coincidència en els atestats sobre el tipus d'objectes que suposadament portaven a sobre tots els detinguts.

A la Xènia la van detenir a tocar de plaça Urquinaona. El seu advocat explica que just abans de la càrrega es va paralitzar per la por i "va quedar aturada en mig del carrer". I la van detenir així com es pot veure en aquest vídeo. Els cops van seguir dins el vehicle policial.

"Que 28 persones entrin a la presó no em sembla gaire raonable", diu l'advocat, que espera veure com evoluciona tot plegat i si els jutges fan una revisió aviat de les mesures cautelars. La majoria de detinguts que estan a la presó estan acusats de desordres públics i atemptat contra agent de l'autoritat. La fiscalia ha donat ordres de demanar la presó preventiva sense fiança. I de moment, de les 104 persones que han passat pels jutjats, una quarta part és a la presó.