Per què ho anuncien ara? És una de les preguntes que avui es fan a Citizen Lab, el laboratori que va treure a la llum el CatalanGate. Hores després que el govern espanyol hagi anunciat que el seu president, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, haurien estat víctimes d’un espionatge perpetrat amb Pegasus, els interrogants han arribat a Citizen Lab. Així ho ha manifestat al seu compte de Twitter, John Scott-Railton, autor de la investigació que va descobrir que una seixantena de telèfons mòbils d’independentistes havien estat infectats amb programari espia. “Per què ho comuniquen avui? Quina anàlisi tècnica avala les seves investigacions? Quan ho van saber? Què els va portar a investigar-ho? Hi ha altres víctimes? Qui més serà revisat?”. Aquestes són les preguntes que ell mateix ha fet públiques aquest dilluns a les seves xarxes socials.

Captura Citizenlab1
Piulada de John Scott-Railton

Scott-Railton, que és un dels vuit autors de la investigació del CatalanGate, també ha demanat que Espanya iniciï una “investigació exhaustiva” sobre Pegasus per tal de tenir una mirada més panoràmica de tot el que ha passat. Així mateix, ha alertat que investigar “programari espia mercenari” com aquest “és difícil”. Un altre dels grans dubtes que planen a Citizen Lab és qui ha espiat presumptament aquests dos importants membres de la Moncloa. Segons Scott-Railton, l’Estat espanyol està fent ús d’una “dialèctica interessant”, i ha destacat que el govern espanyol assegura que l’espionatge prové de forces externes perquè no s’ha fet des de cap agència espanyola i perquè tampoc no hi ha hagut cap autorització judicial per fer-ho.

Per altra banda, aquest investigador de Citizen Lab ha lamentat la gestió que el govern espanyol ha fet del CatalanGate des que es va fer públic l’espionatge a líders independentistes. Ha criticat que la mateixa ministra Robles arribés a assegurar que no coneix el diari The New Yorker i que posés en qüestió les fonts amb les quals aquest mitjà treballa per publicar informacions. Així mateix, ha criticat que l’estratègia d’Espanya passés per primer negar l’espionatge i titllar-ho de difamacions, que després ho admetés de manera parcial i que més tard mirés de justificar-ho. Així doncs, i de manera irònica, l’investigador també ironitza sobre la resposta que ha fet avui l’Estat espanyol, anunciant que el seu cap de govern i que la seva ministra de Defensa també han estat espiats: “Un timing remarcable”.

Captura citizenlab2
Piulades de John Scott-Railton

Espionatge a Sánchez i Robles

Dos informes tècnics del Centre Criptològic Nacional han confirmat que els telèfons del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, també van ser infectats amb el programari Pegasus. Segons ha anunciat el ministre Félix Bolaños en una roda de premsa d'urgència, aquests són uns fets "inequívocs" que ja han denunciat davant la justícia, a l'Audiència Nacional.