La interlocutòria del Tribunal Constitucional (TC) que s’ha fet pública aquest dijous argumenta la decisió d'anul·lar el referèndum unilateral i el procés constituent assegurant que “no hi ha més legitimitat que la legalitat constitucional”.

En el text, el TC dedica una avís directe al Parlament assegurant que “l'autonomia parlamentària no pot servir de pretext perquè la Cambra autonòmica arribi fins a l'extrem d'atribuir-se la potestat de vulnerar l'ordre constitucional". 

La interlocutòria constata que el Parlament ha desatès les “reiterades advertències” del tribunal i creu que la cambra catalana té una “antijurídica voluntat” de continuar el procés constituent “al marge de l’ordenament constitucional i sense supeditar-se a les institucions de l’Estat espanyol”.

Reitera que els representants públics estan obligats a complir la Constitució, a la qual "no pot oposar-s'hi una suposada legitimitat democràtica d'un cos legislatiu o d'una comunitat autònoma”. “En una concepció democràtica del poder no hi ha més legitimitat que la legalitat constitucional, ja que aquesta es fonamenta en el respecte a la democràcia i els seus valors”, reblen.

L’alt tribunal defensa que la resolució del Parlament té “efectes polítics i jurídics” i que el seu contingut és “objectivament contrari” a la Constitució. Concretament les resolucions anul·lades són de la 1 a la 9, que fan referència a convocar un referèndum encara que no hi hagi acord amb l’Estat, i de la 13 a la 16 sobre el procés constituent.

Notificació personal

El tribunal anuncia que notificarà de la decisió personalment a la presidenta del Parlament de Catalunya, als membres de la Mesa, al secretari general de la Cambra, així com al president de la Generalitat i als altres membres del Govern. En aquesta notificació, petició de l'Advocacia de l'Estat, se’ls advertirà de la prohibició de dur a terme cap actuació per tirar endavant el referèndum, sota possibles “responsabilitats, inclosa la penal” en cas de desobeir-ho.

El tribunal accepta que “no té competència” per decidir si els càrrecs catalans cometen o no “alguna infracció penal". Tot i això, avisa que les seves actuacions podrien ser dutes a la Fiscalia perquè, “si ho considera pertinent”, promogui accions penals.

Efectes jurídics immediats

Segons la interlocutòria, la resolució del Parlament "contravé i menyscaba" els anteriors pronunciaments del tribunal, ja que "plasma la voluntat del Parlament de Catalunya d'eludir els procediments de reforma constitucional per tirar endavant el seu projecte polític de desconnexió de l'Estat espanyol”, via “incompatible amb l'Estat social i democràtic de Dret”.

El contingut de la resolució impugnada “tracta de directrius clares i concretes dirigides al mateix Parlament i al Govern de la Generalitat" que inclouen els preparatius d'un referèndum sobre la independència i que, "si no s'anul·len, produiran efectes jurídics immediats", explica.

El tribunal recorda al Parlament que “la comunitat autònoma de Catalunya" no pot celebrar consultes que incideixin "sobre qüestions fonamentals resoltes amb el procés constituent".