María Victoria Álvarez, Vicky, l'exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de l'expresident de la Generalitat, va rebre diners dels fons reservats del Ministeri de l'Interior, durant l'etapa de Jorge Fernández Díaz, per incriminar els Pujol, segons ha reconegut ella mateixa a El Independiente. Un alt cap d'Interior també ha confirmat aquest extrem, segons el diari esmentat.

El testimoni d'Álvarez va ser clau per processar els membres de la família Pujol per presumptes delictes de blanqueig de capital i frau fiscal, entre d'altres. Fa sis anys, el 13 de desembre del 2012, Álvarez va denunciar a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola que Jordi Pujol júnior feia viatges a Andorra dels quals tornava amb grans quantitats de diners al cotxe, en bitllets de 500 euros. El 17 de gener del 2013, Álvarez va ratificar les acusacions davant del magistrat Pablo Ruz, de l'Audiència Nacional.

No se sap quant temps va rebre diners d'Interior l'examant de Jordi Pujol Ferrusola ni la quantitat total rebuda. No obstant això, el concepte dels pagaments va ser "despeses d'investigació" i es van produir entre el 2011 i el 2016, durant el mandat de Jorge Fernández Díaz al ministeri.

Operació Catalunya

A Fernández Díaz se l'acusa d'haver posat en marxa el 2012 l'anomenada operació Catalunya per desacreditar amb proves falses els líders de l'independentisme. Precisament, Álvarez va reconèixer el 26 de juny del 2017 en la seva compareixença davant la comissió del Parlament sobre l'operació Cataunya que havia estat "ficada en la investigació al cent per cent".

A més, va admetre que va començar a parlar dels Pujol amb la policia espanyola després que el comissari de policia José Manuel Villarejo conversés amb ella fent-se passar per un periodista d'El Mundo, Javier Hidalgo. Álvarez va elogiar la tasca de Villarejo, en presó preventiva des de novembre del 2017 per la trama Tàndem.

Comptes d'Andorra

Jordi Pujol júnior va ser imputat el setembre del 2014 i empresonat l'abril del 2017 —va quedar en llibertat provisional al desembre— per blanqueig de capitals i delictes contra la hisenda pública. El 25 de juliol d'aquell mateix any, el seu pare, l'expresident Jordi Pujol, va confessar que la família havia tingut comptes opacs a l'estranger durant dècades, procedents d'una deixa, una herència del seu pare, Florenci Pujol.

Els investigadors van descobrir que, en cinc comptes oberts a la Banca Privada d'Andorra (BPA), l'esposa de l'expresident, Marta Ferrusola, i quatre dels seus fills (Marta, Mireia, Pere i Oleguer) hi havien fet 11 ingressos que sumaven 3,4 milions d'euros en menys d'un mes: entre el 9 de desembre del 2010 i el 4 de gener del 2011. La informació la van aconseguir a partir d'una captura de pantalla feta per antics responsables de la BPA.

jordi pujol júnior ferrusola acn

Jordi Pujol Ferrusola / ACN

Javier de la Rosa

Fonts policials citades per El Independiente asseguren que Javier de la Rosa també va cobrar dels fons reservats per col·laborar en la investigació sobre els diners que els Pujol ocultaven a Hisenda, i han xifrat en 250.000 euros la quantitat que el financer català va pactar amb el comissari José Manuel Villarejo.

Foto principal: María Victoria Álvarez en una compareixença al Parlament de Catalunya