La Conselleria d'Interior està dissenyant escenaris per al desconfinament gradual en què avalua diferents condicionants, sense dates concretes, en els quals preveu que, després dels nens, els propers a poder gaudir de sortides serien aturats, teletreballadors, afectats per ERTO i esportistes.

Així ho han indicat fonts d'Interior, que han ressaltat que aquests escenaris en què treballa Protecció Civil de la Generalitat intenten tenir-ho tot a punt per si, arribat el cas, el govern espanyol accepta les propostes que li vagi plantejant l'administració catalana per a un desconfinament gradual que porti progressivament a una nova normalitat després de l'impacte del coronavirus.

Dins aquest desconfinament per fases que planteja Protecció Civil hi ha una obertura comercial gradual, en la qual els bars i restaurants es troben a la cua. 

La idea és poder utilitzar de mica en mica la via pública, però sense que hi arribi a confluir una gran quantitat de gent.

En el cas dels nens, es busca un equilibri per mantenir la seguretat davant la pandèmia i la salut mental de les criatures. Interior vol territorialitzar la sortida dels infants. A l'espera que es ratifiquin les franges i les edats per sortir, que depèn de la Secretaria General de la Infància, Protecció Civil treballa en diferents protocols adaptats segons el tipus de municipis. No és el mateix viure en un poble que en una ciutat, ni estar a prop de l'àrea metropolitana de Barcelona o no. Per tant, hi haurà marge perquè els ajuntaments puguin adaptar els plans de sortida dels nens i nenes. 

El que preocupa és l'estiu. Com serà aquest estiu? Protecció Civil treballa en diferents escenaris que contemplen diferents situacions i que estan pendents del que dicti el govern espanyol. Cal saber si podrem i com anar a la platja, si es podran fer o no festes majors i si els temporers de fruita podran treballar com ho fan habitualment.

Els plans de desconfinament de Protecció Civil es traslladen a l'equip d'Oriol Mitjà. El Departament d'Interior ensenya la realitat del carrer perquè que es pugui connectar amb les propostes en què treballa l'equip de Mitjà i la seva aplicació.

Sobre la data del desconfinament total, és impossible aventurar-se a posar-ne una. Es tracta d'una emergència de gran durabilitat i completament nova, segons fonts d'Interior, que obliga a treballar com mai s'havia fet fins ara.