El Parlament britànic ha viscut un intens debat, en la sessió de control al ministre d'Europa i Amèrica, Alan Duncan, sobre Catalunya i per l'hipotètic suport espanyol al Brexit.

La diputada escocesa Marion Fellows (SNP) ha preguntat al ministre pel silenci del Regne Unit sobre "la violació de drets humans a Catalunya" amb l'empresonament de polítics, i s'ha preguntat si això és així perquè el govern britànic està negociant el suport d'Espanya al Brexit. "Prendrà mesures per promoure els drets humans i l'autodeterminació de Catalunya?", ha preguntat obertament la diputada.

Duncan s'ha mantingut en la posició diplomàtica i indicant que es tracta d'un problema intern espanyol, cosa que el mateix debat a Westminster desmentia. "Com ja he dit en altres ocasions a la cambra, la situació de Catalunya és un afer d'Espanya". "Seguim tenint clar que les qüestions relacionades amb el tema de la independència catalana s'han de resoldre dins dels solcs constitucionals i legals d'Espanya", ha afegit.

La representant escocesa encara s'hi ha estès més i ha acusat el govern britànic d'inacció quan es tracta de drets fonamentals. "És responsabilitat de tothom -inclòs aquest govern- defensar els drets humans. Lluny de ser l'actor global destacat que van imaginar els partidaris del Brexit, el Regne Unit sembla cada cop més irrellevant en l'escena mundial", ha argumentat. Hi ha insistit si volen fer favors a Espanya perquè els ajudi en el Brèxit. "És cert que el govern del Regne Unit no defensa l'autodeterminació de Catalunya perquè necessita l'ajuda d'Espanya per seguir amb les negociacions del Brexit?", ha interrogat literalment.

Duncan ho ha negat, però ha defensat fèrriament la posició espanyola contra el secessionisme català. "Defensem l'Estat de dret, com he dit abans. Defensem l'Estat de dret aquí amb Escòcia, i a Espanya amb Catalunya. Algunes acusacions en el sentit que Espanya té presos polítics són absurdes. No té presos polítics, té presos que resulten ser polítics", ha deixat anar.

Un altre diputat ha preguntat sobre els drets humans a Brunei, aprofitant que s'havia parlat d'Espanya, però el president del Parlament, John Bercow, l'ha tallat i li ha recordat que el tema de debat era Catalunya.

A banda de Catalunya, els diputats també han debatut sobre la política britànica al Líban, Sud-Àfrica i l'Iran, entre d'altres països.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat