La coordinadora autonòmica de Podem Catalunya, Conchi Abellán, ha instat aquest dissabte ERC que abandoni les negociacions amb JxCAT perquè és una formació cada cop "més ultraliberal" amb "tints xenòfobs". Així ho ha expressat en la seva intervenció en la reunió telemàtica del Consell Ciutadà Autonòmic de Podem Catalunya, on també ha emplaçat al PSC a "moure fitxa, ser generós i evitar convertir-se en un Cs 2.0". Precisament, aquest dissabte, el coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonés, ha reclamat fer un "govern ampli" de país, en una fórmula en la qual vol incloure JxCAT, la CUP i En Comú Podem.  

"Instem a ERC a abandonar la carrera per veure qui és més independentista. Mai podrà guanyar amb puresa a JxCAT que, per cert, cada dia revela més la seva cara ultraliberal i els seus tints xenòfobs", ha recalcat Abellán qui també s'ha preguntat: "De veritat volen governar amb qui els hi sobra la meitat dels catalans? De veritat volen seguir instaurant en un bloqueig que accentua la decadència en lloc d'avançar en la resolució dels diferents conflictes que amenacen al país?"  

Per un altre costat, s'ha referit al PSC i ha argumentat que, tot i que va guanyar les eleccions, ha de moure fitxa per poder teixir acords beneficiosos pels catalans. Per això, ha apel·lat a "l'intel·ligència política, a la generositat per assolir acords. Encara som a temps. La gent ha d'estar per sobre de qualsevol càlcul electoral de qualsevol força política". Des del seu punt de vista, el parlamentarisme està "per arribar acords" i "no per votar infinitament fins que surtin els resultats desitjats". 

Avançar en la taula de diàleg

Per Avellán, Catalunya requereix un Govern que "avanci en la taula de diàleg amb l'Estat", que abordi "l'infrafinançament" que, al seu judici, té Catalunya alhora que "blindi competències" i que "reconegui Catalunya com una nació dins d'Espanya".

A més, ha considerat que el nou Executiu "ha de posar en el centre els serveis públics, el quart pilar de l'estat de benestar, la cultura, la sanitat i l'educació". En cas contrari, tem que "serà una altra dècada perduda"

També ha valorat que, per primer cop des del 1980, el Parlament manté una "tendència clarament progressista". En aquell any van tenir lloc les primeres eleccions de Catalunya de l'actual etapa democràtica, després de quaranta anys de dictadura franquista. "Ara ens trobem en una disjuntiva que hem d'escollir entre si seguim instal·lats en la confrontació i la política de blocs o bé apostem pel benestar dels catalans i les catalanes", ha remarcat Abellán. 

En les passades eleccions al Parlament, celebrades el 14 de febrer, el PSC va ser la força més votada, però va empatar amb nombre d'escons amb ERC. Ambdues formacions en van obtenir 33, seguides de prop per JxCAT, que en va recollir 32. La quarta força més votada va ser el partit ultradretà de VOX (11), seguido de la CUP (9), En Comú Podem (8), Cs (6) i el PP (3). En aquest context, tant un govern independentista d'ERC, JxCAT i CUP obtindrien 74 escons; els mateixos que una, pràcticament, impossible reedició del tripartit, ja que ERC i PSC s'han vetat mútuament. La fórmula àmplia que promulga ERC, que, a banda dels republicans, inclou JxCAT, En Comú Podem i la CUP en sumaria 82, però aquesta opció també és, gairebé, inviable perquè JxCAT i En Comú Podem es neguen a formar part del mateix govern.