El gener d'aquest any, la inseguretat ciutadana va situar-se per primera vegada en 10 anys com la primera gran preocupació dels barcelonins. Lluny de minvar aquesta angoixa, que ha servit com a arma llancívola entre els partits durant la campanya electoral, ha seguit a l'alça. Si fa mig any era el problema més greu pel 21% dels barcelonins, ara ho és pel 27,4%. 

Com és habitual, el govern municipal ha presentat aquest divendres el Baròmetre de Barcelona. Com que és semestral, aquesta vegada ha coincidit justament amb dos dies després de les eleccions del 26-M. El sondeig va fer-se el 28 de maig, amb una mostra de 800 persones.

Durant la roda de premsa on s'ha fet públic el baròmetre, el quart tinent d'alcaldia Jordi Martí, exsocialista i estret col·laborador de l'alcaldessa Colau, ha lamentat aquesta dada, però ha assegurat que "s'hi està treballant" i que les mesures empreses acabaran "donant fruits", tot i que encara "no es notin". L'equip de Barcelona en Comú continua assenyalant a l'altra banda de Plaça Sant Jaume per explicar el problema i en responsabilitza en bona part el Govern de la Generalitat. "Seguim fent una denúncia continuada de la falta de Mossos a la ciutat", ha afirmat Martí, que ha destacat que fa unes setmanes han començat a operar a la ciutat 139 agents nous de la Guàrdia Urbana.

Els resultats d'aquest darrer baròmetre contrasten amb la situació de fa quatre anys, abans per tant que els comuns entressin a l'Ajuntament. Llavors, segons aquest mateix sondeig, la inseguretat només preocupava el 3,4% dels barcelonins, ara la xifra ha pujat més de 20 punts. 

El mateix passa amb el neguit per l'accés a l'habitatge. El juny de 2015 només suposava un autèntic maldecap per al 0,6% dels habitants de Barcelona. Ara treu el son al 14%. L'any 2015, el gran patiment de la ciutadania era per trobar feina i tenir unes condicions de treball dignes, així ho consideraven el 32% dels barcelonins. Quatre anys després, l'atur ha deixat de ser una preocupació generalitzada, només hi fan referència com a principal problema el 4,7% dels enquestats.