Amb comptagotes, els responsables de l'assalt a la llibreria Blanquerna de Madrid la Diada del 2013 van entrant a la presó. Aquest dilluns ha estat el líder de Democracia Nacional i un dels condemnats pels fets, Pedro Chaparro, qui ha ingressat en un centre penitenciari Madrid. Ho ha fet després de vuit anys de procés judicial i diversos ajornaments, un cop el Tribunal Suprem rebutgés, el novembre passat, l'indult demanat per set dels catorze condemnats. Anteriorment, el Tribunal Constitucional havia desestimat el seu darrer recurs d'empara. Almenys 8 dels 14 condemnats estarien a presó. Quatre dels condemnats segueixen a l'espera de l'informe de la tramitació del seu indult davant el Tribunal Suprem, i un altre continua en crida i cerca.

Pedro Chaparro ha ingressat a presó quatre mesos després que ho requerís formalment l'Audiència de Madrid, un cop han esgotat tots els recursos possibles  als tribunals per impedir el compliment de la sentència. Tres anys després de l'assalt els catorze jutjats pels fets van ser condemnats a penes d'entre 6 i 8 mesos de presó per un delicte de desordres, que el Tribunal Suprem va elevar fins als 4 anys de presó en apreciar l'agreujant de discriminació ideològica i de danys en béns d'ús públic. L'any 2020, el Suprem va haver de rebaixar les penes fins als 2 anys i nou mesos de presó en compliment d'una sentència del Tribunal Constitucional que va obligar a retirar els agreujants.

Primers ingressos

A partir del requeriment de l'Audiència de Madrid, els condemnats han anat ingressant a la presó. L'últim ha estat Pedro Chaparro, líder de Democràcia Nacional. El 14 de desembre passat ho va fer Íñigo Pérez de Herrasti, militant d'Aliança Nacional quan es van cometre els fets de Blanquerna. Pérez de Herrasti, el més gran de tots els condemnats -té més de 60 anys- és germà de María Pérez de Herrasti y Urquijo, la dona de l'exministre d'Educació Íñigo Méndez de Vigo. El primer a ingressar a la presó va ser Tomás Bor, el qual va ser detingut i conduït a la presó el maig de l'any passat. Quatre mesos després d'ingressar a presó, Bor va sol·licitar el tercer grau i ja pot sortir de la presó durant el dia per tornar-hi només a dormir. El gener passat estava previst que ho fes Paula Mijares, que va aconseguir que el tribunal fixés per al 26 de gener l'entrada a presó "per motius laborals". Pedro Chaparro va aconseguir el desembre passat que l'Audiència de Madrid ajornés la seva entrada a presó. El líder del partit neonazi Democracia Nacional va adduir que estava a punt de ser pare de manera que el tribunal va posposar el seu ingrés en un centre penitenciari fins aquest mes de març.