Pedro Sánchez ha presentat avui el seu informe semestral de rendició de comptes. Inclou els compromisos d'investidura, de govern de coalició i amb els grups parlamentaris. El president espanyol ho ha fet pletòric, assegurant que ja n’han complert el 32,8%. Es tracta de 1.463 compromisos en total: 480 complerts, 892 “en procés”, 81 “no iniciats” i deu decaiguts, segons aquest informe. Entre altres, el document contempla l'acord entre el PSOE i ERC per a la investidura del mateix dirigent socialista. I quin és l'estat de compliment d'aquest pacte amb els republicans?

Segons l'informe Cumpliendo, només consta d'un punt: "Creació de taula de diàleg entre el govern i el Govern de la Generalitat de Catalunya per a la resolució del conflicte polític". En l'informe del passat desembre, des de La Moncloa ho situaven a la casella "en procés sense avenços". Sis mesos més tard, en l'informe presentat aquest dijous, l'executiu central varia lleugerament la valoració. Si bé no està "complert", sí que sosté que es troba "en procés amb avenços". Fonts del govern espanyol assenyalen que el motiu és que ja s'ha fixat un termini --tercera setmana de setembre-- per a la reactivació de l'òrgan bilateral de negociació.

 

Un altre dels compromisos contrets durant la legislatura, la reforma del delicte de sedició al Codi Penal, es troba en la mateixa categoria: "en procés amb avenços". Tot i que fa mesos que no se'n sap res, després que acabés el termini del 31 de desembre de l'any passat. Ara des de La Moncloa expliquen que s'està "preparant una reforma parcial del Codi Penal relativa als delictes de rebel·lió i sedició, delictes contra els drets dels animals, dret d'esclavitud, reforma dels delictes relatius a la llibertat d'expressió, així com la transposició de diverses directives comunitàries".

Per fer-se una idea, la taula de diàleg i la reforma de la sedició estan classificades de la mateixa manera que la llei estatal d'habitatge que ha de frenar la pujada abusiva de preus del lloguer. Des de La Moncloa també la valoren com "en procés amb avenços", tot i que les negociacions entre el PSOE i Unidas Podemos continuen encara bloquejades davant les discrepàncies pels mecanismes.

La cosa no està gaire més avançada amb altres formacions. Amb el PNB van subscriure 14 compromisos d'investidura, dels quals 10 estan “en procés” i tres “complerts”. Amb el BNG van arribar a 40 compromisos, dels quals 26 estan en procés i 10 estan “complerts”.

Les xifres

El president del govern espanyol ha comparegut per a exposar el seu informe semestral de rendició de comptes, avalat per experts independents. I Sánchez n’ha presentat les grans xifres. De tots els compromisos —investidura, pacte de coalició i acords amb els grups parlamentaris—, asseguren que ja n’han complert el 32,8% i que el desembre d’enguany preveuen haver assolit el 38,2%. Es tracta de 1.463 compromisos en total: 480 complerts, 892 “en procés”, 81 “no iniciats” i deu decaiguts. “Malgrat el temps excepcional que estem vivint, el govern avança i compleix els seus compromisos”, s’ha felicitat el dirigent socialista. I ha aprofitat els temps de Jocs Olímpics per a fer una metàfora: “Espanya és la nació que més ha vacunat entre els 50 països més poblats del món. Per sobre del Regne Unit, els Estats Units, França i Alemanya. Espanya té la medalla d’or en vacunació”.