Un informe de la Guàrdia Civil ja preveu el retorn de les protestes independentistes quan culmini la desescalada pel coronavirus.

L'informe, que es titula Actuació de la Guàrdia Civil en el marc del Pla de Transició cap a una nova normalitat, i que està signat pel tinent general Fernando Santafé, assenyala que en la fase de transició ja poden aparèixer protestes "de tall independentista" a Catalunya.

Segons la Guàrdia Civil, hi ha una "alta possibilitat" que es produeixin "moviments de conflictivitat social" a Espanya durant la desescalada i alerta que "podrien aparèixer, de manera puntual, algunes protestes o disturbis que alterin la tranquil·litat social".

"Hi ha una alta possibilitat de moviments de conflictivitat social, per la qual cosa es fa necessària l'observació de l'activitat de xarxes socials, fòrums, etcètera", precisa.

La Guàrdia Civil considera que hi pot haver protestes "a les zones més deprimides", als sectors que se sentin perjudicats per les restriccions, i a àrees que se sentin molestes pels diferents ritmes de desconfinament. Demana que s'estigui atent en aquest sentit a possibles sabotatges a infraestructures crítiques o seus de partits polítics i a l'ocupació d'habitatges en zones rurals o municipis petits.