El Departament d'Estat dels Estats Units carregava aquest dimarts contra diversos episodis d'abusos policials a Espanya en el seu darrer informe de drets humans; més concretament feia referència als incidents ocorreguts durant les protestes per la detenció del raper Pablo Hasél. Ara, El Confidencial assegura que el text també assenyala al partit d'extrema dreta Vox per assetjament, posar traves a la premsa, criminialització dels menors no acompanyats, discurs anti LGTBI... Les referències a la formació que lidera Santiago Abascal que es troben a l'informe anual nord-americà es recullen en un epígraf titulat "violència i fustigació". L'informe, igual que fa amb Vox, també assegura que hi ha "múltiples informacions sobre polítics i responsables governamentals que van assetjar verbalment certs mitjans de comunicació i, en concret, algun periodista".

Si bé hi ha alguna referència a Podemos, l'informe s'acarnissa més amb els de Vox i concretament amb Santiago Abascal, el qual menciona fins a sis vegades. El text subratlla que Vox "va intentar estigmatitzar periodistes assetjant-los online i prohibint que alguns mitjans cobrissin els seus esdeveniments, en particular els seus actes de campanya previs a les eleccions regionals de Madrid del 4 de maig de 2021". Els redactors de l'informe afirmen que la retòrica de Vox contra la premsa "en ocasions ha incitat a la violència contra els periodistes per part de simpatitzants del partit. L'escrit posa com a exemple els insults i amenaces contra un periodista de televisió a Madrid el juliol de 2021, durant una manifestació contra l'obligatorietat de la mascareta i la vacunació de menors contra el coronavirus.

Discriminació racial

Vox és un partit d'extrema dreta i obertament racista, i el Departament d'Estat dels Estats Units ho veu. En l'apartat sobre la discriminació racial, es comenta el cartell de Vox que va desencadenar una gran polèmica i que deia el següent: "Un mena 4.700 euros al mes, la teva àvia 426 euros de pensió/mes". Aquell cartell va rebre l'aval de l'Audiència Provincial de Madrid que va desestimar el recurs de la Fiscalia, al qual s'havia adherit el PSOE, contra la decisió d'un jutge de no retirar els cartells electorals racistes de Vox durant les eleccions madrilenyes. Aquests assenyalaven directament els menors migrants no acompanyats. Sobre el cartell, l'informe dels Estats Units és taxatiu: "Vox va promoure i amplificar la retòrica racista i xenòfoba cap als menors no acompanyats". En la mateixa línia es pronuncia a l'apartat sobre violència basada en l'orientació sexual, l'informe invoca de manera general les "preocupacions" de diverses ONG, segons les quals Vox "promou una retòrica anti LGBTQI+".

El cas català

El document dedica un apartat de vuit línies per referir-se al cas català i al procés independentista, tot i que en general no ho fa reivindicant la visió sobiranista. Així, d'una banda, recorda que els representants d'alguns partits polítics catalans van descriure com a presos polítics els líders empresonats pel seu paper en "el referèndum regional d'independència inconstitucional del 2017", però remarca que ni el govern espanyol ni "cap ONG internacional de drets humans va donar suport a aquesta queixa".