L'11-M va desembocar en la gran mentida d'Aznar. L'expresident del govern espanyol va voler vincular ETA amb l'atemptat de Madrid de tot just fa 20 anys. A 3 dies de les eleccions espanyoles, l'exlíder del PP volia impedir la vinculació de l'atemptat com una resposta als intents d'invasió d'Espanya a l'Iraq i l'Afganistan. Gràcies a la mobilització popular, no ho va aconseguir. Ara, un nou informe de l'Ertzaintza -la policia del País Basc- elaborat el 12 de març del 2004 (l'endemà dels atemptats) confirma els intents del líder del PP d'influir en la cerca dels autors de l'atemptat i vincular-los amb l'organització terrorista del País Basc. 

En un document "secret" amb el codi 101L0400250 i sota el títol de 'Repercussions de l'atemptat d'Atocha', un confident de la policia basca a la capital espanyola relata com va traslladar que l'executiu del Partit Popular estava "intentant per tots els mitjans relacionar ETA amb els àrabs fins després de les eleccions generals". "Si no s'aconseguia, tots anaven a l'atur", desvela l'informe publicat per elDiario.es. 

El confident 'Zulo'

L'informador, amb el sobrenom de 'Zulo', tenia la qualificació més alta com a font en la base de dades de la Unitat d'Informació i Anàlisi (UIA) de la policia basca. Aleshores, l'Ertzantza, distingia en tres nivells diferents la classificació dels seus confidents: A, B i C. La primera lletra de l'abecedari representaven els millors. En aquest cas, va rebre la qualificació de 'B' pel que fa a fiabilitat, ja que la "informació s'hauria de treballar una mica més". 

A l'informe, la policia basca indica que “aquestes persones”, és a dir, els serveis secrets espanyols i, per tant, el govern estatal, “sabien des del migdia” de l'11M que “hi havia un cotxe amb explosius i algun document àrab” –en referència a la furgoneta localitzada a Alcalá el mateix dia 11 amb set detonadors i una cinta amb versos alcorànics– no pistes que conduïssin a ETA.

De fet, el CNI va contactar amb 'Zulo' a les 20 hores de l'11 de març del 2004, el mateix dia de l'atemptat. El confident també tenia contactes a la Guàrdia Civil i va reportar que el govern espanyol estava bastant "fotut" perquè sabien que no havia sigut ETA i sí Al-Qaeda. “Calia intentar per tots els mitjans relacionar a ETA amb els àrabs fins a les eleccions, ja que si això no s'aconseguia, tots se n'anaven a l'atur”, es pot llegir també el document. Els serveis secrets van arribar a demanar al seu interlocutor que, en el seu treball, fes el possible per difondre la tesi de l'autoria d'ETA o, almenys, sobre la relació amb “els àrabs” de l'organització basca. “Calia crear confusió fins després de les eleccions, ja que hi havia molt en joc”, s'indica també.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!