La divisió de recerca i anàlisi de The Economist Group, la Intelligence Unit, ha publicat aquest dimecres el seu informe 'Democracy Index 2019' sobre la situació de la democràcia arreu del món. L'informe dedica un dur paràgraf a Espanya posant especialment el focus en la condemna als líders independentistes.

Al fragment en qüestió, es parla del "rebuig generalitzat" i les "manifestacions massives" que va provocar la sentència del Tribunal Suprem condemnant els polítics "a penes de presó d’entre nou i 13 anys pel seu paper al procés d’independència fallit del 2017". 

"El tribunal va absoldre els nou acusats de l'acusació de rebel·lió violenta, però els va condemnar per acusacions de sedició, mal ús de fons públics i desobediència", expliquen. "Tot i que la sentència complia la llei, els llargs períodes de presó per als polítics electes amb càrrecs com la sedició no formen part de l’esperit de la democràcia", critica durament l'informe.

Els experts titllen la resposta de l'Estat davant la qüestió catalana "d'excessivament legalista" i lamenten la "falta de confiança" del govern espanyol "per abordar el tema mitjançant un diàleg polític i un debat obert, debilitant les seves credencials democràtiques".

De fet, apunten que aquestes "deficiències" van fer que la puntuació d'Espanya baixés durant el període 2017-2018 i només vinculen la seva "molt modesta millora" de puntuació durant el 2019 a la celebració de les eleccions municipals, considerades "lliures i justes".