L'informe anual dels EUA sobre drets humans ha destacat el cas de Roger Español i el Catalangate, després que l'any passat donés crèdit als informes sobre l'ús de Pegasus contra l'independentisme català. Es tracta d'un exhaustiu document elaborat cada any des del 1997 pel Departament d'Estat sobre la vulneració de drets humans arreu del món, que serveix de guia al Congrés dels Estats Units a l'hora de determinar l'ajuda exterior que es concedeix a cada país. Com en els últims anys, la qüestió catalana i la repressió espanyola han estat presents a l'informe del 2023, publicat aquest dimarts.

Si bé assenyala que "no hi va haver canvis significatius en la situació dels drets humans a Espanya durant l'any" i que "no hi va haver informes creïbles sobre abusos significatius de drets humans", el document sí que recorda que es van haver de prendre mesures per "identificar i castigar funcionaris que podrien haver comès abusos dels drets humans". Així, en l'apartat sobre "Tortura i altres tractaments o càstigs cruels, inhumans o degradants, i altres abusos relacionats", els EUA asseguren que s'ha informat que "agents de les forces de seguretat han fet servir aquestes pràctiques" i remarca que el 15 de setembre passat un jutjat de Barcelona va enviar a judici cinc policies espanyols implicats en l'incident en el qual Roger Español va perdre un ull.

D'Español al Catalangate

Pel que fa a la "Interferència arbitrària o il·legal amb la privadesa, la família, la llar o la correspondència", el document recorda que "s'ha informat que, en alguns casos, el govern podria haver no respectat les prohibicions" en aquest àmbit. En aquest sentit, es fa referència a l'exigència de l'ONU del gener perquè el govern espanyol investigués a fons l'espionatge contra independentistes. L'informe també recorda com l'executiu estatal va emprar Pegasus en almenys 65 mòbils d'independentistes catalans entre el 2017 i el 2020 —entre els quals, alguns presidents de la Generalitat, eurodiputats o juristes—. Finalment, destaca com alguns eurodiputats van fer una crida a les autoritats espanyoles per continuar cooperant amb les investigacions sobre el programari espia i va instar la Moncloa a reformar la llei de secrets oficials per modificar el marc que regula el CNI.

D'altra banda, el document també mostra que els EUA tenen cada vegada més preocupació per la mort de desenes de milers de civils palestins en l'ofensiva israeliana contra la Franja de Gaza. També assenyala "crims de lesa humanitat" comesos per l'exèrcit rus en el segon any d'invasió d'Ucraïna, critica la llei anti-LGTBI d'Uganda i assenyala l'existència de "presos polítics" tant a Cuba com a Nicaragua.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!