Nou pas judicial guanyat per l’ANC, Irídia i Òmnium. L’Audiència de Barcelona ha donat la raó a les entitats i quatre agents de la policia espanyola seran jutjats per les greus ferides que va patir Roger Español l’1-O, quan una bala de goma policial va rebentar-li l’ull dret, i un cinquè agent, i cap de la unitat, per haver pegat a ciutadans que feien “resistència passiva” a l’escola Ramon Llull de Barcelona. La secció tercera de l’Audiència de Barcelona ha desestimat els recursos presentats per l’Advocacia de l’Estat que demanava l’arxivament del procediment, en afirmar que els agents no van cometre cap acció irregular, i que la seva actuació va ser en resposta “a la violència extrema dels ciutadans”.

En concret, els policies enviats a judici són l'escopeter que va ferir Español; un inspector, un oficial i un subinspector que conformaven la cadena de comandament de l'escopeter i un altre oficial per lesions a votants. La causa anirà ara a la secció 2a de l’Audiència de Barcelona, a qui li ha tocat celebrar el judici. En aquest judici, Roger Español a més de víctima, també serà jutjat, acusat d’un delicte d’atemptat contra l’autoritat en haver tirat al carrer Sardenya unes tanques al pas dels agents. Ara, acusacions i defenses han de presentar els seus escrits i les penes que demanen.

L’Estat no té raó

En els recursos, l’Advocacia de l’Estat assegurava que el titular del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, Francesc Miralles -que ha investigat totes les càrregues policials denunciades a Barcelona per l’1-O, i ha processat 45 policies, pendents de judici - no havia motivat de forma suficient els fets imputats als agents, fet que els causava indefensió, i no havia inclòs relats de fets exculpatoris per als policiales

En la resolució, a la qual ha tingut accés ElNacioal.cat, la secció 3a de l’Audiència de Barcelon-formada pels magistrats Eduardo Navarro, Maria Carmen Martínez i Carme Guil, de ponent- descarta els arguments de l’Advocacia de l’Estat, a més d’afegir que fa “una reiteració d’arguments innecessària”, “repeteix un paràgraf 14 cops”, i és un recurs “carregós”. Pel tribunal “no falta motivació” en les resolucions de processament dictada pel jutge Miralles, i en les quals detalla “les gravíssimes lesions facials i oculars de Roger Español per l’impacte d’una pilota de cautxú disparada a distància inferior a l'ordenada pels protocols d’intervenció d’antidisturbis i les lesions de diversa consideració detallades per  11 ciutadans i 5 agents del CNP”.

"Acció desproporcionada"

El tribunal afirma que en la resolució de processament “no és exigible” detallar quin concret agent va picar amb la defensa a un concret ciutadà i li va causar lesions, ja que això s’ha de detallar en els escrits d’acusació; a més de recollir-se en els vídeos aportats.

"El cert és que l’actuació policial duta a terme és considerada desproporcionada pel jutge d’instrucció i contrària a les circulars i protocols establerts per a l’ús de la força i del material antidisturbis”, afirma l'Audiència de Barcelona. I hi afegeix que “els funcionaris processats ho són per la seva participació en els fets, bé de forma directa o bé de formar part de la cadena de comandament que va ordenar l’ús de les pilotes de goma”. Una imputació que va ser molt lluitada per les entitats d’Irídia, Òmnium i l’ANC, perquè no només assumeixi responsabilitats l’escopeter que va ferir Roger Español.

Per tot això, l’Audiència de Barcelona confirma que cinc agents de la policia espanyola siguin els primers a ser jutjats per les càrregues policials l'1-O a Barcelona.