La indústria militar espanyola passa per un gran moment gràcies a la decisió del govern espanyol d'incrementar la despesa en defensa. Així, el pressupost per al 2023 inclou un augment del 25,8% de la inversió militar. Però la Moncloa no es vol quedar aquí, sinó que s'ha compromès amb l'OTAN a dedicar el 2% del producte interior brut a defensa de cara al 2029. Aquest creixement de la indústria armamentística espanyola coincideix amb la guerra d'Ucraïna, que ha provocat un augment de la despesa en armament a tot el món. N'és prova el fet que, segons l'informe anual elaborat per l'Stockholm International Peace Research Institute, la quantitat de diners que els països destinen als exèrcits ha assolit un nou rècord, 2,24 bilions de dòlars. Es tracta d'unes xifres que no es veien, almenys, des de la Guerra Freda.

Doncs bé, en aquest context, la indústria militar espanyola i internacional es reunirà aquesta setmana vinent a Ifema Madrid per exhibir les darreres novetats en matèria d'armament. D'aquesta manera, la tercera edició de la Fira Internacional de Defensa i Seguretat d'Espanya (FEINDEF) reunirà, entre els dies 17 i 19 d'aquest mes de maig, més de 450 expositors de 20 països i cent delegacions estrangeres. En total, són 40.000 metres quadrats d'exposició dels darrers productes armamentístics. Així doncs, míssils, carros de combat, helicòpters i sistemes de comunicacions i innovació seran alguns dels productes que s'exposaran a Ifema durant la setmana vinent.

Míssils i tecnologia, uns dels eixos principals de la FEINDEF

Els míssils i la tecnologia militar tindran un gran protagonisme a la FEINDEF d'enguany. De fet, l'empresa de fabricació de míssils MBDA hi serà present amb els tres sistemes de míssils que operen les Forces Armades Espanyoles. A més, detallarà conceptes de futur en què ja treballa, com per exemple míssils submarins, míssils remots o sistemes contra drons. Qui també hi serà present és Amazon Web Services, que mostrarà com s'ha utilitzat la tecnologia AWS Snowball a la guerra d'Ucraïna per assegurar la confidencialitat de les dades bancàries i institucionals com a mesura preventiva durant la guerra.

L'empresa espanyola de construcció naval civil i militar, Navantia, també hi assistirà per exposar la seva vocació innovadora. Concretament, donarà a conèixer "Monodon", una cèl·lula d'innovació recentment creada. I l'espanyola Grupo Oesía hi presentarà totes les seves novetats tecnològiques, entre les quals destaquen avenços en criptografia quàntica, fotònica, intel·ligència artificial o comunicacions tàctiques i satel·litàries d'última generació.

Un altre dels grans reclams serà l'estand de la nord-americana Lockheed Martin, a qui el govern espanyol comprarà vuit helicòpters MH-60 per un valor de 820 milions d'euros. També hi seran presents les empreses espanyoles GAM i AICOX. GAM es dedica al negoci de la maquinària i AICOX a oferir solucions tecnològiques duals, militars i civils, que permeten i amplien la comunicació en terrenys hostils.