El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, s'ha reunit aquest dissabte amb el papa Francesc al Vaticà, en una trobada que ha durat prop de 40 minuts. "És un gran honor", ha assegurat Zelenski en ser rebut pel Pontífex, qui ha agraït al mandatari ucraïnès la seva visita. A diferència del que és habitual, la trobada entre el líder ucraïnès i el papa Francesc no ha tingut lloc a la biblioteca del Palau Apostòlic, sinó que s'ha celebrat a la sala privada adjacent a l'aula Pau VI, anomenada Auletta

El Papa ha obsequiat Zelenski amb un relleu en bronze que representa una branca d'olivera, símbol de la pau, així com diversos documents del seu pontificat. Entre ells, el Missatge per a la Jornada de la Pau d'aquest any, el document sobre la fraternitat humana, el llibre sobre la 'Statio Orbis' del 27 de març del 2020 i el volum Una encíclica sobre la pau a Ucraïna. Per la seva part, Zelenski ha entregat al pontífex una obra d'art feta amb una placa antibales i un quadre titulat Pèrdua, que simbolitza l'assassinat de nens durant la guerra a Ucraïna.

El recorregut de Zelenski 

Aquest dissabte, cap a les 16.00 hores, el president d'Ucraïna ha arribat al Vaticà en un cotxe blindat per reunir-se amb el pontífex en el marc del seu viatge a Roma. De fet, aquesta trobada de Zelenski i el papa Francesc s'ha celebrat després que aquest matí el líder ucraïnès també s'hagi reunit amb el president de la República Italiana, Sergio Mattarella, i amb la primera ministra italiana, Giorgia Meloni. Tots els carrers propers a la plaça de Sant Pere del Vaticà han estat tallats al trànsit prèviament com a part del dispositiu de seguretat desplegat a Roma per la visita del mandatari d'Ucraïna, que ha comptat amb més de 1.000 agents patrullant els carrers de la ciutat.

 giorgia meloni volodimir zelenski / Europa Press
Volodímir Zelenski i Giorgia Meloni a Roma / Foto: Europa Press

Segona trobada de Zelenski i el papa Francesc

La d'avui ha estat la primera visita de Zelenski al Vaticà des de l'inici de la guerra a Ucraïna, el 24 de febrer del 2022, però la segona reunió entre el líder ucraïnès i el pontífex després de la trobada del febrer de 2020, dos anys abans de la invasió russa. Una segona trobada que ha tingut lloc només dues setmanes després que el papa es reunís amb l'ambaixador de la Federació Russa a la Santa Seu, Alexandr Avdeev, que aquest mes deixarà el seu encàrrec com a representant del govern de Vladímir Putin, i també després que el pontífex rebés al Palau Apostòlic del Vaticà el primer ministre d'Ucraïna, Denys Shmyhal.