La notícia va saltar a darrera hora de la nit, gairebé quan ja havia acabat un dia en què havien estat notícia la gran victòria de JA Bayona als premis Goya, el contundent repàs del Reial Madrid al Girona, la detenció dels narcos que van causar la mort de dos guàrdies civils a Barbate, un d’ells català; i la detenció de l’agressor a deu dones al metro de Barcelona. Segons va informar l’agència EFE en un teletip de les 23.50 hores, Alberto Núñez Feijóo estava disposat a concedir un indult a Carles Puigdemont condicionat al fet que el president complís condemna, demanés la mesura de gràcia i renunciés al referèndum i a la independència per la via unilateral. Curiosament, la notícia va obrir les portades dels dos grans diaris catalans, La Vanguardia i El Periódico, i l’únic diari de Madrid que recull la informació en una petita columna lateral és El País. Però en la resta de diaris, especialment els de Madrid, afins precisament al PP, ni rastre de la notícia.

'La Vanguardia' i' El País' coincideixen

El titular de La Vanguardia és el mateix que el de El País, que és el que va donar l’agència EFE. “Feijóo, obert a un indult condicionat a Puigdemont”. El diari català informa de les condicions abans esmentades i que podrien obrir el PP a concedir aquest indult al president, sempre que aquest s’entregués, fos jutjat i mostrés penediment. Les imatges gràfiques de la portada de La Vanguardia estan compartides. Per sobre, JA Bayona, amb un dels 12 trofeus dels Goya que es va emportar, amb el títol de "Bayona arrasa amb La societat de la neu", i per sota, la indignació per la mort dels dos guàrdies civils: "Dolor i vergonya a Barbate"

El Periódico, per la seva part, titula la seva portada amb “Feijóo va descartar l’amnistia però no l’indult per Puigdemont”. I assegura que els populars van estudiar la petició de Junts el passat estiu. Seguint amb el PP, el rotatiu publica una enquesta de GESOP per a Prensa Ibérica, i assegura que el PP conservaria la majoria a Galícia, amb 38-39 escons, el BNG aconseguiria entre 24 i 26, mentre que el PSOE es quedaria amb 11-12. La seva imatge de portada és per JA Bayona, que "arrasa en els Goya del #Seacabó". Com a tercer tema, destacat en la portada, figura l’assassinat dels dos guàrdies civils a envestits per una narcollanxa, amb el títol de “Barbate esclata contra la impunitat dels narcos”.

El País, per la seva part, només agafa la notícia de l’indult a Puigdemont en una petita columna, i també dedica el tema principal de la seva portada a una enquesta en la qual assegura que “La majoria absoluta del PP perilla a una setmana de les eleccions”. La seva enquesta, realitzada per 40DB, assegura que la forta pujada del BG amenaça 15 anys d’hegemonia popular, tot i que la candidatura de Rueda (PP) segueix sent la favorita. Redueix, però el seu avantatge i aconseguiria entre 36 i 40 dels 75 escons del parlament gallec. La foto de portada és per als mestres de cerimònia Ana Belén i els Javis, però no pel gran triomfador de la nit JA Bayona, i la seva Societat de la Neu.

Enquestes de les eleccions gallegues

A una setmana de les eleccions gallegues, un altre diari, El Mundo, dedica la seva portada a una altra enquesta, aquest cop realitzada per Sigma dos, en la que s’assegura que “El PP reafirma la seva majoria davant un BNG que estomaca PSOE i Sumar”. Segons el diari, Rueda revalidaria la majoria absoluta amb el 47,8 % dels vots, però no aconseguiria mantenir els 42 escons obtinguts en el 2020. La nacionalista Pontón puja 3,5 punts en una setmana, a costa de la resta de l’esquerra, i deixa Sumar sense escó. I atribueix al candidat socialista Gómez Besteiro un retrocés amb un 17,1% i només 12-13 escons.

Així doncs, de les tres enquestes publicades pels diferents rotatius, tant la de El Periódico com la de El Mundo donen per feta la majoria absoluta del PP, mentre que l’única que la qüestiona és l’enquesta de El País.

Portada La Vanguardia
Portada La Vanguardia

 

Portada El Periódico
Portada El Periódico
Portada El País
Portada El País
Portada El Mundo
Portada El Mundo
Portada ABC
Portada ABC
Portada La Razón

Portada La Razón

Portada Ara
Portada Ara
Portada El Punt Avui
Portada El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!