La indignació s'ha instal·lat a les localitats frontereres del coll de Banyuls, entre l'Alt Empordà i el Rosselló, perquè el govern francès segueix tallant el pas a la circulació de vehicles. Fa dos anys la decisió es va argumentar per la pandèmia de la covid, però aquesta excusa ha caigut pel propi pes, perquè ara ja no hi ha cap restricció per aquest motiu en l'espai Schengen. La restricció al coll provoca molts maldecaps a les localitats veïnes, acostumades habitualment a una gran interrelació, i s'ha organitzat un Change.org per reclamar la reobertura de la carretera. 

La petició argumenta el perquè de la seva protesta. "Fa dos anys que el coll de Banyuls està tancat per les autoritats franceses, sense tenir en compte els perjudicis pels habitants de les dues bandes de la frontera. No sols impedeix les activitats professionals interfrontereres, sinó que també suposa un tall violent en les relacions entre amics o famílies que viuen a les dues bandes: és una gran privació de la llibertat. Es perden els vincles entre els pobles, entre la seva gent, els clients de les nostres activitats, es perd diners, energia i un munt de temps si hem de fer tot el recorregut pel Pertús o Portbou. Molesta als habitants, als comerciants, als vinyataires, i als ramaders i a mes és arriscat en cas de foc", assenyalen. "És per això que demanem recuperar la lliure circulació pel coll de Banyuls, l'abolició de passos tancats dins l'espai Schengen", afegeixen.

El coll de Banyuls, a 357 metres d'altura, és un dels colls de les Alberes i enllaça el municipi empordanès de Rabós amb el rossellonès de Banyuls de la Marenda. És un dels tres únics passos de carretera, juntament amb el del Portús, i el coll dels Belitres, que tenen els Pirineus en aquesta zona mediterrània. Davant les protestes pels talls, la Comissió Europea va iniciar un "diàleg polític i tècnic" amb el govern francès per revertir el tancament sistemàtic de passos entre el nord i el sud, que sobre el paper vulneren la lliure circulació de persones a la UE. Però per ara sense resultats clars.

Banyuls de la Marenda va ser el lloc de naixement de l'escultor Arístides Maillol, que va ser descrit per Josep Pla. A Pla no li agradava Rodin, perquè el trobava decoratiu i destinat a agradar els esnobs, i li entusiasmava Maillol, perquè era un home "arrelat a la terra, al Mediterrani, a la vinya".