El diari The indian express ha publicat un article lloant la lluita no-violenta de Catalunya, que veu inspirada en Gandhi i en el seu combat pacifista per la independència de l'Índia. L'article apunta que Catalunya està donant en aquests moments un missatge global. "El moment gandhià de Catalunya està mostrant al món que la democràcia no tracta només d'institucions, de legislar i de governar en base a eleccions i diputats", assenyala el catedràtic Ramin Jahanbegloo.

L'article considera que, a través de l'estratègia independentista catalana, Gandhi està tenint impacte en tota la política espanyola. Creu que això és una constant històrica que ja s'havia vist en altres casos. El català seria el darrer. "La vida de Gandhi segueix inspirant gent de tot el món. Va canviar l'Índia i el món amb la seva visió de compassió, tolerància i pau. Però sobretot va ser un gran estratega al llarg de la seva vida que va desenvolupar teories i pràctiques a favor dels drets dels grups marginats i de les comunitats oprimides a tot el món. Ha inspirat líders ètics i polítics com Martin Luther King Jr, Nelson Mandela, Vaclav Havel, i el Dalai Lama, i ha tingut impacte en els moviments socials i polítics d'Amèrica Llatina, Àsia, Pròxim Orient i Europa. Malgrat la diversitat geogràfica i cultural, els moviments no-violents han mostrat una notable similitud amb l'estratègia de Gandhi", explica.

Indian Express

Afegeix que abans del satyagraha (fermesa en la veritat, en sànscrit) de Gandhi a l'Índia, "pràcticament totes les revolucions modernes s'havien basat en el rancor i la violència". "Lluny de ser utòpica, la idea de Gandhi d'una política ètica fonamentada en la no-violència segueix essent el camí més pràctic per democratitzar les democràcies liberals que tendeixen a oblidar els valors fonamentals. I això és evident en la lluita política no-violenta a Catalunya", manifesta.

L'article apunta que ara els catalans, per més que puguin estar decebuts no han de caure en l'"autoderrota". "Per als qui pateixen en una lluita no-violenta, el recurs més fructífer és mantenir-se ferms i esperançats. Aquesta és l'essència del moment gandhià que viu Catalunya", apunta, i creu que per a això cal mantenir aquesta forma d'acció pacifista fins al final, confrontada a la possible repressió policial. "La dolçor subversiva i la tendresa radical de la no-violència catalana no només revitalitza la vida pública a Catalunya, sinó que fa també una transformació radical de la manera espanyola i europea de pensar i viure la democràcia", insisteix.

Assenyala que quan entre els ciutadans hi ha la voluntat i la unitat "de pensar per si mateixos i de sortir de qualsevol forma de tutela", el que se n'ha dit empoderament, "aquesta societat ja està en el camí de la independència". "Aquest sentit de maduresa és al cor del moment gandhià de Catalunya", diu. És el satyagraha de Gandhi. "Aquest és l'imperatiu moral i el fonament intel·lectual de la lluita política de Catalunya. La línia de progressos potser no és recta a Catalunya, però sens dubte configura un gran esperit de dignitat entre els catalans i un sentiment de respecte entre els qui mai van creure que hi hauria un moment gandhià de Catalunya", conclou.