La Fiscalia demana 3 anys de presó per a tres joves independentistes del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i un membre de les Joventuts d’Esquerra Republicana (JERC), acusats de coaccions a integrants de l’associació juvenil espanyolista ‘S’ha Acabat!’ Els fets van passar durant la fira d’entitats a la plaça U d’octubre del Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), on va participar el grup ultra, que va rebre la crítica d’estudiants antifeixistes, el 23 febrer de 2022. El judici s’ha programat per finals del pròxim mes de desembre en un jutjat Penal de Barcelona.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha fet una piulada, aquest dimarts, en suport del jove encausat de les JERC, quan la formació juvenil republicana ha informat a Twitter: “Al nostre company Duran li demanen 3 anys de presó per haver-se manifestat contra el feixisme de Sha Acabat!”. En el comunicat, asseguren que no va cometre cap acció violenta i que "manifestar-se contra l'extrema dreta no pot ser mai un delicte, i menys un delicte d'odi".

I l’exvicepresident del Govern ha respost donant suport a “tots els joves encausats”.

 

L'organització de l'esquerra independentista Alerta Solidària és qui ha precisat que a banda de l’encausat de les JERC també hi ha tres membres del SEPC, que afrontaran la mateixa pena en el mateix judici. “L’entitat ultra presenta denúncia i els Mossos afinen la recerca i la imputació”, ha assegurat el portaveu de la formació, Martí Majoral.

Discriminació ideològica

En concret, la Fiscalia acusa els joves independentistes de 7 delictes de coaccions, 5 delictes lleus de lesions, i un de furt, tots ells amb l’agreujant de discriminació ideològica, segons informa Alerta Solidària. Per això, els demana 3 anys de presó, i allunyament dels denunciants de 1.000 metres durant 5 anys i 9 mesos dels denunciants i pagar una responsabilitat civil que suma 5.941 euros.

Pel que fa a l’acusació particular del grup de joves espanyolistes, acusa els quatre encausats d’un delicte contra el lliure exercici de drets fonamentals en concurs amb el delicte de desordres públics, i alternativament 7 delictes de coaccions, més cinc delictes lleus de lesions i un de furt. També inclou l’agreujant de discriminació ideològica. Per això, els demana la pena de 3 anys de presó; cinc penes de multa que sumen 3.000 euros, una segona pena de multa de 600 euros, i la responsabilitat civil de 5.241 euros.

Incidents a totes les universitats

La formació espanyolista ‘S’ha Acabat!’ ha portat incidents a totes les universitats on ha volgut difondre les seves idees contra Catalunya, especialment a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Diputats de Ciutadans i membres de la formació Societat Civil Catalana (SCC) els han donat suport i han causat més d’un incident amb enfrontaments amb joves antifeixistes.

 

A la foto principal, una manifestació d'estudiants en favor de la República, en una imatge d'arxiu. / Foto: Marc Bleda