Ja van presentar un manifest de denúncia conjunta quan es va fer públic l'espionatge a Roger Torrent. Ara, l'independentisme i el sobiranisme han fet un pas més i han tornat a fer un front comú al Congrés dels Diputats. Els grups d'Unidas Podemos, ERC, JxCat, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís han registrat una comissió d'investigació "sobre l'espionatge i intromissió a la privacitat i la intimitat de líders polítics, institucions i persones individuals per part de les estructures públiques de l’Estat". Es menciona el cas de Torrent, però també el de la cupaire Anna Gabriel o el del membre de l'ANC Jordi Domingo, atacats amb el programa Pegasus.

A la petició registrada al Congrés, els partits signants mantenen que, si bé el govern espanyol ha negat cap tipus de vincles amb aquests espionatges, “és sabut que les forces i cossos de seguretat de l’Estat i el CNI sí que utilitzaven software per intromissió en terminals mòbils i dispositius electrònics per monitoritzar informació”. I esmenten exemples del passat, com quan Exteriors, sota les ordres de Josep Borrell, “tenia informes sobre espionatge i seguiment presumptament il·legal de l’activitat de les delegacions exteriors de la Generalitat".

Però va molt més enllà de l’independentisme. Segons l’exposició de motius de la comissió, “també és sabut que l’actual vicepresident Pablo Iglesias, així com centenars de personalitats del món empresarial, han estat presumptament objecte de seguiment, espionatge i monitorització il·legals durant anys per persones relacionades amb departaments públics”. Assenyalen que “el cas més escandalós” és el de l’excomissari José Manuel Villarejo, que tindria “milers i milers d’hores de gravació de converses telefòniques”.

Davant d’aquests fets, Podemos, independentistes i sobiranistes consideren que “no s’ha donat cap resposta encara” ni s’han depurat responsabilitats, malgrat que va haver-hi una comissió d’investigació al Congrés al voltant de les clavegueres de l’Estat. "Tampoc no s’ha donat compte dels sistemes de control per evitar aquestes pràctiques il·legals que posen en escac tot el sistema democràtic, que afecten els drets fonamentals i introdueixen una total i absoluta desprotecció i inseguretat jurídica”.

Amb tota probabilitat, la petició de comissió d'investigació serà tombada per la Mesa amb els mateixos vots que han naufragat les de la monarquia o Felipe González i els GAL: la pinça entre el PSOE, el PP i Vox.