Aliança al Congrés dels Diputats per intentar arribar fins al fons dels tripijocs de Joan Carles I. Segons ha explicat el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, durant les últimes hores ha mantingut converses amb els portaveus de JxCat, la CUP, Unidas Podemos, EH Bildu, el PNB, el BNG i Més País. Segons el cap de files republicà, han decidit "començar a treballar en comú per trobar vies efectives al voltant de les informacions publicades sobre la Casa Reial". Aquesta iniciativa arriba una setmana després que la Mesa de la cambra tombés la comissió d'investigació gràcies al PSOE. També arriba l'endemà que Felip VI trenqués amb el seu pare, renunciant a l'herència i retirant-li l'assignació econòmica.

En un comunicat, Gabriel Rufián assegura que "l'anunci de Felip de Borbó és una confessió en tota regla i una total esmena a la Corona", i que no n'hi ha prou renunciat a l'herència. "Cal investigar l'origen dels diners, els negocis i òbviament depurar la responsabilitat fins a les últimes conseqüències", assenyala el portaveu d'ERC, que es dirigeix als constitucionalistes: "Mai abans s'havia presentat una oportunitat perquè l'autoanomenat constitucionalisme demostri que 'tots som iguals davant la llei'"

"És una institució opaca, invulnerable i inviolable davant la justícia, cosa que trenca el principi constitucional d'igualtat dels ciutadans", continua Rufián. I afegeix: "Tant és així que no hi ha una altra formació política que hagi demanat més vegades els comptes i despeses de la Casa Reial com ho hem fet des d'ERC i, especialment, el meu predecessor com a portaveu al Congrés Joan Tardà". Lamenta que sempre han obtingut la mateixa resposta: "vaguetats o el silenci".