Aquest 14 de febrer es compleixen dos anys de la tràgica mort de l'activista i política Muriel Casals i l'esfera independentista s'ha abocat en un emotiu record. Diverses personalitats polítiques, des del seu successor al capdavant d'Òmnium, Jordi Cuixart, fins a la que va ser la seva homòloga a l'ANC, Carme Forcadell, han dedicat unes paraules a la política de Junts pel Sí, que va dedicar els últims anys de la seva vida al projecte independentista.

Casals (1945-2016) va morir el 14 de febrer de 2016 com a conseqüència de les ferides que va patir en ser atropellada per una bicicleta al carrer Urgell de Barcelona uns dies abans. La mort de Casals va commocionar el món polític i cultural català més enllà de les files de la sobirania i va truncar la seva aventura política en la coalició Junts pel Sí, de la que va ser una de les principals promotores i en la qual va tenir un paper molt destacat.

Els primers a reaccionar han estat Òmnium Cultural, institució de la qual Casals va ser presidenta entre 2010 i 2015, justament en el moment d'eferverscència de l'independentisme. Òmnium ha elaborat un vídeo en què recupera cites de Casals, amb imatges que il·lustren la seva llarga trajectòria a l'activisme social. 

L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha tingut un sentit record per a Casals, a la qual ha dedicat un missatge a Twitter. "T'hem trobat moltíssim a faltar. Les teves paraules, la teva determinació, el teu somriure", resa el text que li dedica no només a la qual va ser companya de files de Junts pel Sí sinó amb qui va treballar mà a mà en les multitudinàries manifestacions independentistes de l'11 de setembre.

També ha volgut mostrar el seu record l'actual president de la cambra catalana, Roger Torrent, que ha agraït a Casals la seva "força, tendresa i compromís". "Et recordem i t’enyorem", afegeix:

Gest simbòlic també per part de l'exdiputada de la CUP, Mireia Boya, precisament el dia en què declara davant del Tribunal Suprem per la seva vinculació en el procés independentista. "Avui us assec molt a prop, i som més de dos milions", ha exposat la cupaire, que ha tingut una especial menció per a Muriel i "tots aquells que han lluitat per la llibertat i no hi són".

També des del PDeCAT, el senador Josep Lluís Cleries ha destacat que l'independentisme continua vigent perquè manté "el testimoni i el compromís" de l'activista. Cleries afirma, enmig de les discrepàncies entre JxCat i ERC per la investidura, que el "millor homenatge" que se li pot fer és assolir un acord per tirar endavant aquesta legislatura.

En la mateixa línia, el conseller Jordi Turull ha animat a seguir amb el camí marcat per Casals i ha reinvindicat la unitat de l'independentisme fent menció a unes paraules seves: "Serem invulnerables si estem junts". El també conseller Josep Rull ha coincidit a recordar-la amb una cita. "No som aquí per buscar un somni. Nosaltres som el somni", ha escrit a Twitter.