Entre crits d'independència, Marta Molina ha arribat a la Ciutat de la Justícia on aquest matí de dimecres declara per videoconferència davant l'Audiència Nacional, investigada pel cas Tsunami Democràtic. Representants de tots els partits independentistes, ERC, Junts i la CUP, Òmnium, ANC i altres entitats, així com els grups de suport a la resta d'investigats que avui no declaren perquè estan a l'exili, s'han unit per fer costat a la republicana, membre de l'Executiva del partit i exregidora de Sant Joan Despí. També hi havia el president del Govern en funcions, Pere Aragonès, i bona part del seu Executiu, o Jaume Asens, en representació dels Comuns. I el missatge de tots ells ha estat clar: protestar no és terrorisme. 

Marta Molina a la ciutat de la justicia, declara jutge García Castellón / Foto: Carlos Baglietto
Marta Molina arriba a la Ciutat de la Justícia / Foto: Carlos Baglietto

A la seva arribada a la Ciutat de la Justícia l'esperaven representants del seu partit que l'han rebut entre aplaudiments i s'ha abraçat amb el seu encara president, Oriol Junqueras. "Votar és democràtic, protestar pacíficament és democràtic i exercir la repressió contra aquests democràtics és una repressió antidemocràtica", ha apuntat el líder dels republicans davant els mitjans de comunicació. Junqueras ha recordat que aquesta declaració de Molina té lloc només una setmana abans que el Congrés aprovi definitivament la llei d'amnistia i ha criticat que el fet que "alguns elements de la justícia no es puguin contenir ni esperar una setmana" al fet que aquesta llei sigui aprovada demostra que no s'actua "amb sentit de justícia". Per tot plegat, Junqueras considera que la causa del Tsunami Democràtic no és un "exercici de justícia", sinó de venjança. 

Xavier Antich: "No acusen el Tsunami de terrorisme, ens acusen a tots"

Xavier Antich, president d'Òmnium Cultural, ha manifestat el suport de la seva entitat a Molina i la resta d'encausats pel Tsunami, entre els quals hi ha el seu vicepresident Oleguer Serra, exiliat a Suïssa, deixant clar que l'acusació de terrorisme va més enllà d'aquestes onze persones: "Tots nosaltres hi vam ser, a l'aeroport, a la Junquera i al Camp Nou", ha reivindicat Antich, fent referència a les grans accions del Tsunami Democràtic durant les protestes postsentència la tardor del 2019 i per això adverteix que "acusar onze persones de terrorisme és acusar-nos a tots nosaltres de terrorisme". Antich considera una "aberració" les pretensions de García Castellón d'intentar convertir en terrorisme l'exercici d'un dret fonamental com és el de protesta i ha volgut enviar un missatge a la cúpula judicial: "Que no tinguin cap dubte que continuarem exercint-los". 

Marta Molina a la ciutat de la justicia, declara jutge García Castellón foto politics xavier antich junqueras / Foto: Carlos Baglietto
Xavier Antich, president d'Òmnium, amb Oriol Junqueras / Foto: Carlos Baglietto

En nom de Junts per Catalunya, la seva presidenta Laura Borràs ha volgut expressar també el seu suport per Molina i la resta d'encausats, titllant d'"absoluta barbaritat" l'acusació de terrorisme. Borràs ha aprofitat l'ocasió per tornar a fer una crida a la "unitat estratègica de l'independentisme", menys de dues setmanes després que aquest perdés la majoria absoluta al Parlament de Catalunya. Per això mateix, ha valorat "molt positivament" que aquesta concentració de suport a les portes de la Ciutat de la Justícia hagi estat unitària, amb representants d'entitats i partits. Jordi Turull, secretari general de Junts, i Anna Erra, presidenta del Parlament en funcions, també han estat presents a la convocatòria.

A través de les xarxes socials i compartint una publicació del Consell de la República, Carles Puigdemont ha volgut solidaritzar-se amb els encausats del Tsunami Democràtic: "La judicatura espanyola continua obsessionada a perseguir per terrorisme allò que és un dret fonamental reconegut i respectat a totes les democràcies del món. El meu suport a tots els perseguits per la causa de Tsunami Democràtic; entre tots, aconseguirem vèncer aquest "a por ellos" judicial", ha escrit en una piulada. 

 

A les portes de l'amnistia

La declaració de Marta Molina, a qui García Castellón ha deixat en llibertat després que la republicana hagi declarat que el Tsunami mai no va cridar a la violència durant les protestes postsentència, té lloc una setmana i un dia abans que el Congrés aprovi definitivament la llei d'amnistia. En aquest sentit, Xavier Antich ha lamentat que la causa del Tsunami és una "nova constatació de la mania persecutòria de la cúpula judicial espanyola contra l'independentisme" amb l'objectiu de dinamitar l'amnistia. Jaume Asens, en nom dels Comuns, ha apuntat en la mateixa direcció, assegurant que el fet que s'hagi escollit avui per convocar aquesta diligència judicial és una "provocació més de la cúpula judicial espanyola, que no accepta el veredicte de les urnes" i la llei d'amnistia. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!