El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha deixat en llibertat la dirigent d'ERC Marta Molina, investigada per terrorisme en el cas Tsunami Democràtic, després de declarar per videoconferència des dels jutjats de Barcelona als jutjats centrals de Madrid, aquest dimecres. Molina, que només ha contestat les preguntes de la seva advocada, Marina Roig, ha negat que ella fes una crida a la violència, que seguia els comunicats de Tsunami des dels mitjans de comunicació i dels quals tampoc no en va veure cap crida a la violència. A més, Molina ha insistit a afirmar que "l'independentisme català no és violent". La Guàrdia Civil sosté que Molina va coordinar algunes mobilitzacions de Tsunami, com  intentar aturar l'aeroport de Barajas. El magistrat no ha donat el torn de paraula a les acusacions de les entitats espanyolistes (els dos policies, Vox, Societat Civil Catalana i Dignidad y Justícia), que no n'han pogut demanar la presó provisional, i ha donat per tancada la comunicació. A la vista, no hi ha anat el representant de la Fiscalia, però sí la lletrada de l'Advocacia de l'Estat, segons fonts judicials. La declaració ha durat cinc minuts justos.

Marta Molina ha estat acompanyada a les portes dels jutjats per representants polítics, en un acte d'unitat de l'independentisme. Novament, líders d'ERC, Junts i la CUP, a més del president d'Òmnium Cultural, han insistit a denunciar que la causa de Tsunami és política i s'ha impulsat per dinamitar la llei d'amnistia, que s'ha d'aprovar definitivament la setmana vinent al Congrés dels Diputats, i hauria de provocar l'arxivament d'aquesta causa i les que afecten independentistes. 

Què passa amb la resta d'investigats?

A més de Molina, el titular del jutjat central d'instrucció 6 també havia citat per avui set dels deu investigats a la causa de Tsunami a l'Audiència Nacional, malgrat que els seus advocats havien demanat fer-ho des de Suïssa o Colòmbia. Caldrà veure ara si les acusacions demanen una ordre de detenció internacional dels investigats i si el jutge García-Castellón ho acorda. Són l'exconseller Xavier Vendrell, que és a Colòmbia, on treballa; el periodista Jesús Rodríguez, que quan va ser imputat per terrorisme, el novembre passat, va marxar a Suïssa; el vocal d'Òmnium Oleguer Serra, del qual el president de l'entitat, Xavier Antich, n'ha defensat la decisió, i l'activista Josep Campmajó. 

El magistrat va aprovar l'ajornament de les declaracions de la secretària general d'ERC, Marta Rovira; de l'oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, i de l'empresari Oriol Soler. A més a més, l'informàtic Jaume Cabaní i l'italià Flavio Giulio Foglia són, ara per ara, en parador desconegut. El jutge va demanar a les autoritats italianes que cerquessin on viu.

Declaracions al Suprem

Paral·lelament, la magistrada del Suprem que instrueix Tsunami, Susana Polo, ha permès al president a l'exili, Carles Puigdemont, i al diputat d'ERC Rubén Wagensberg, que declarin des de l'estranger i la setmana del 17 juny. La llei de l'amnistia ja estarà en vigor, i si s'ha publicat al BOE, la magistrada hauria d'arxivar la causa contra tots dos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!