Ja fa 3 anys del 20-S i de l'escorcoll per part de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia. Els dies previs al referèndum de l'1 d'octubre i els nervis del govern espanyol per intentar de totes totes trobar els urnes i les paperetes van propiciar nombrosos escorcolls i detencions en diferents àmbits. 

Un gruix important de gent van aplegar-se a les portes de la conselleria per protestar contra l'operació policial des del matí i tot el dia. Va ser aquella tarda on l'aleshores president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el d'Òmnium, Jordi Cuixart, van pujar en un dels cotxes de la Guàrdia Civil per intentar dissuadir la concentració. Més tard, van ser detinguts i condemnats a 9 anys de presó per sedició. 

Aquest diumenge, 20 de setembre, l'independentisme recorda els fets. El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha exposat a les xarxes que "els drets es defensen exercint-los". "Després de 3 anys seguirem reivindicant la protesta davant de tots els poders de l'Estat, també el Judicial. Sempre endavant!"

"3 anys de la manifestació pacífica i massiva a Rbla, Catalunya. 14 hores de protesta cívica i no violenta castigades amb 9 anys de presó", ha dit Jordi Sànchez. "Manifestar-se és un dret i no un delicte de sedició".

El president de la Generalitat, Quim Torra, exposa que durant aquesta jornada "la maquinària repressora de l'Estat espanyol acabaria per condemnar Cuixart i Sànchez per enfilar-se a un cotxe". "L'aberració més absoluta", ha recordat a les xarxes socials. "Tant el govern del PP com el del PSOE-Podem-Comuns els han mantingut empresonats".