L'independentisme català, basc i gallec uneix forces i plantarà demà la votació al Congrés dels Diputats dels nous magistrats del Tribunal Constitucional i dels nous membres del Tribunal de Comptes. Així ho confirmen fonts parlamentàries a ElNacional.cat, que denuncien tant el mètode d'elecció com els noms proposats pel PP a l'alt tribunal: Enrique Arnaldo i Concepción Espejel. L'acció serà secundada per 29 diputats, els de la Llotja de Mar: ERC, Junts el PDeCAT, la CUP, EH Bildu i el BNG. N'hi ha que intervindran a l'hemicicle i d'altres que marxaran sense prendre la paraula. En qualsevol cas s'abstindran de participar de la votació, que és telemàtica. 

El gest serà simbòlic si no va acompanyat d'un trencament de la disciplina de vot dins les formacions del govern espanyol. Perquè els nomenaments surtin endavant necessiten una majoria reforçada de 210 diputats. Entre el PSOE, el PP, Unidas Podemos, Navarra Suma i Fòrum Astúries ja en sumen 246. Caldria almenys 37 baixes perquè no prosperessin.

La polèmica s'ha centrat al voltant del lletrat de les Corts Enrique Arnaldo, proposat pel PP, que cada dia suma nous escàndols. A Arnaldo el persegueix la sospita de manca de parcialitat. Entre altres coses, s’ha pronunciat contra l’independentisme en articles en premsa o ha participat durant anys en actes de la FAES, la fundació presidida per José María Aznar. També el persegueixen els conflictes d’interessos. Va incomplir el propi Estatut del Congrés dels Diputats, quan va cobrar com a assessor del govern balear de Jaume Matas, del PP, al mateix temps que exercia de coordinador jurídic en diverses comissions de la cambra baixa. També el seu despatx d’advocats va facturar feines a administracions governades pel populars.

Oficialment, el PSOE no es mou d'allà on era. El mateix Pedro Sánchez ha admès durant la seva compareixença que "no li agraden alguns dels candidats proposats pel  PP", però ha defensat que "el deure del Govern d'Espanya és salvar l'acord per a renovar les institucions constitucionals i permetre que es renovin". Per la seva  part, el portaveu de l’executiva, Felipe Sicilia, ha garantit que els seus diputats respectaran demà l’acord amb el PP. La ministra de Justícia, Pilar Llop, que ha evitat pronunciar-se sobre la idoneïtat d’Enrique Arnaldo per al càrrec. S’ha limitat a celebrar que hi hagi un “gran acord” i que això és el més important.

Però hi ha qui no amaga la incomoditat dins les files socialistes. És el cas d’un vers lliure en molts assumptes, el diputat Odón Elorza, que va admetre ahir que “molts votarem amb una pinça al nas”. Avui s'ha reafirmat en les crítiques: "Els principis no cotitzen a borsa i criden en veure que el PP es burla de la imprescindible condició d'independència, exemplaritat professional i prestigi personal que ha de reunir un candidat al Tribunal Constitucional per poder exercir la seva funció amb imparcialitat".

TUIT odon elorza tc arnaldo

La mateixa expressió que ha fet servir avui Jaume Asens, president del grup parlamentari d’Unidas Podemos, que ha criticat que Arnaldo no compleix amb l’exemplaritat necessària i que el votaran “amb una pinça al nas”. En una entrevista a la Cadena SER, el dirigent comú ha denunciat una trajectòria “repleta de casos de corrupció i mala praxi”, però tot i així ha assegurat que és l’opció “menys dolenta” per a procedir a la renovació del Tribunal Constitucional.

La realitat és que la negociació per a la renovació d’òrgans com el Tribunal de Comptes o un terç del Tribunal Constitucional va ser a dues bandes, entre el PSOE i el PP, però amb la participació d’Unidas Podemos. De fet, el soci petit de La Moncloa ha aconseguit situar entre els quatre nous magistrats a Ramón Sáez Valcárcel, un magistrat de prestigi més aviat proper als morats.