Ja ha passat el primer dia d’una setmana plena de citacions judicials a Madrid, amb Marta Rovira i Marta Pascal. Continuaran fins divendres amb Artur Mas, Neus Lloveras, Anna Gabriel i, ara també, l’exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero, citat el divendres a l’Audiència Nacional. Si aquest dilluns el Parlament estava desert, perquè els focus estaven posats a Madrid, aquest dimarts torna l’activitat al Parc de la Ciutadella. En plena judicialització, la cambra continua la seva activitat ordinària. I la majoria independentista té sobre la taula els passos cap a la investidura, amb la reforma de la llei de la presidència i les ferides encara obertes.

Aquesta proposta de Junts per Catalunya, que busca facilitar una investidura a distància de Carles Puigdemont, serà tractada en la reunió ordinària de la Mesa d'aquest dimarts. Després que la setmana passada el president del Parlament, Roger Torrent, decidís deixar-la en un calaix al·legant defectes de forma, aquesta setmana ha apostat per incloure-la en l’ordre del dia, i per tant serà debatuda. Això no vol dir que necessàriament sigui admesa a tràmit.

Fonts de JxCat consultades per El Nacional diuen que, abans de començar la reunió de la Mesa, encara no tenen garantit el suport dels membres d’ERC a l’admissió a tràmit de la reforma. Retreuen que Torrent “continua buscant excuses per aturar-la sense que es noti massa”, emparant-se en l'actuació del TC.

Després que la setmana passada fos apartada de l’ordre del dia, aquesta setmana sí que hi és, i sense cap canvi. Tampoc en els defectes de forma al·legats per Torrent (“contradicció” entre el tràmit d’urgència extraordinària i el de lectura única). “Es veu que els defectes de forma que ho van aturar la setmana passada s’han esmenat sols”, ironitzen les mateixes fonts. La constitució de la comissió del reglament a petició també de JxCat, admesa a tràmit la setmana passada, serà tractada en la Junta de Portaveus posterior a la Mesa.

Amb la reforma, JxCat vol que el candidat a la investidura pugui “autoritzar, per majoria absoluta, la celebració del debat d’investidura sense la presència o sense la intervenció” personal, sinó a través d’altres mitjans. També demana que tots els òrgans del Govern puguin “constituir-se, convocar, celebrar les seves sessions, adoptar acords i remetre actes tant de forma presencial com a distància”. El Govern espanyol ja ha avançat que ho recorrerà al Tribunal Constitucional.

Justament la decisió de deixar la reforma de la llei fora de l’ordre del dia, juntament amb la decisió de Torrent de demanar mesures cautelars al Tribunal d’Estrasburg per garantir la investidura, va escenificar dimarts passat les fractures entre els dos grans partits de la majoria independentista, que van fer públics els seus retrets. A una banda i altra admetien que, tot plegat, no ajudava de cap manera en les negociacions per a la pròpia investidura.

Només l’amenaça de Rajoy de fer servir l’article 155 per a trencar grans consensos com el de la immersió, que per la via parlamentària no aconseguiria esquerdar -amb prou feines sumaria els 36 diputats de Ciutadans als quatre del PP-, sembla que va donar un toc d’atenció a la majoria que ha d'investir president i formar Govern. Les converses s'estan reconduint.