L'àmplia majoria que l'independentisme disposa al Parlament tindrà la translació directa a l'hemicicle. Per primera vegada, tota la bancada de l'esquerra l'ocuparan només escons partidaris de fer la independència, mentre que la resta ompliran l'ala dreta de la sala, de tal manera que la divisió entre blocs serà encara més visible a la cambra. 

Els portaveus dels vuit grups parlamentaris d'aquesta legislatura han acordat com s'asseuran d'ara endavant. Per bé que de moment expliquen que la distribució pactada és provisional, fonts parlamentàries apunten que el més probable és que acabi sent definitiva. Com és habitual, la primera filera estarà reservada als membres del Govern de la Generalitat, de moment, encara els de l'executiu Torra, a l'espera que es materialitzi l'acord per un nou govern comandat per Pere Aragonès

Mirant l'hemicicle des de la cadira de la presidència, a l'esquerra se situaran els 74 diputats d'Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i la CUP. Els anticapitalistes seguiran a les cadires del darrere, com fins ara, i la seva intenció és mantenir-s'hi.

Els comuns tornen on Rabell i Coscubiela

El fet que l'independentisme hagi guanyat pes a la cambra -ara en té 74 quan fins ara n'hi havia 70- ha acabat desplaçant els comuns. Els de Jèssica Albiach havien estat tota la passada legislatura colze amb colze amb ERC i Junts, a la part baixa de la bancada esquerra. Ara, però, tornen on havien estat durant la legislatura de Forcadell i Puigdemont, quan es deien Catalunya Sí Que Es Pot -amb Rabell i Coscubiela-, a baix a la dreta.

Al costat tindran al PSC, que seguirà a la mateixa banda però s'expandeix per l'espai que fins ara havia ocupat Ciutadans, que era el partit amb més diputats. Per contra, els de Carrizosa pugen cap al galliner, juntament amb Vox i el PP. 

Ambient gèlid

Mentre durin les restriccions per la pandèmia, aquest repartiment es veurà lleugerament alterat, perquè els diputats hauran de deixar un escó buit entre ells. Perquè hi càpiguen tots, s'habilitarà la zona reservada a la premsa i el públic, així com la llotja de convidats, a dalt de tot.

Algun membre de la Mesa ja ha advertit els seus que vinguin abrigats, perquè la previsió és que el sistema de ventilació funcioni a tot gas per airejar l'ambient. 

A la imatge principal, l'hemicicle del Parlament buit. / EFE