L'independentisme no s'ha arronsat davant la manifestació convocada pel sindicat policial Jusapol aquest dissabte a la Via Laietana, per homenatjar els policies que van actuar contra el referèndum de l'1-O. Més de 6.000 independentistes han omplert la plaça Sant Jaume i els carrers del centre de Barcelona per impedir l'arribada dels agents espanyols davant del Govern de la Generalitat. La xifra dels policies espanyols, que ha estat de 3.000 participants segons la Guàrdia Urbana, no s'ha acostat ni de lluny a la dels 10.000 agents que esperaven. 

WhatsApp Image 2018 09 29 at 10.43.49

Foto: Anna Solé

Abans que la concentració de Jusapol comencés a avançar per la Via Laietana, centenars d'independentistes liderats pels CDR i Arran -formació integrada a la CUP- han accedit a la Via Laietana amb l'objectiu d'arribar fins la posició dels agents espanyols davant la comissaria de la Policia Nacional, fet que ha obligat als Mossos a crear un contundent cordó policial que impedís el xoc entre les dues mobilitzacions. Ha sigut en aquest moment quan s'han viscut les primeres càrregues de la policia catalana contra els independentistes, els quals han respost amb el llançament de pintura de colors que ha deixat completament banyats els agents i els vehicles policials. Per aquest motiu, tant la CUP com els CDR, han demanat per enéssima vegada la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch

El Sistema d'Emergències Mèdiques ha informat que ha atés a 10 persones i el Centre per la Defensa Drets Humans (IRIDIA) ha denunciat mala praxis dels Mossos a l'hora de carregar, assegurant que han ferit al cap a diverses persones.

WhatsApp Image 2018 09 29 at 11.47.53 (2)

Foto: Anna Solé

Amb la protecció del cordó dels Mossos, els manifestants de Jusapol han pujat per Via Laietana fins arribar a la plaça Catalunya. Entre la indumentària dels agents s'han vist màscares espartanes, escuts amb els logotips del CNP i la Guàrdia Civil, banderes espanyoles i algunes d'altres comunitats autònomes i cares pintades amb els colors corporatius dels dos cossos espanyols. Entre els presents a la manifestació de Jusapol s'han deixat veure l'advocat de VOX que porta l'acusació popular contra els líders independentistes, Javier Ortega, que s'ha declarat a favor "d'il·legalitzar els Mossos d'Esquadra perquè s'han convertit en una parapolicia". També hi eren presents María de los Llanos de Luna, exdelegada del govern espanyol a Catalunya pel PP, i dos parlamentaris de Ciutadans: Miguel Guitérrez Jean Castel Sucarrat. Mentrestant, s'ha produït algun fet aïllat on es trobaven els manifestants independentistes que no s'han mogut de la plaça Sant Jaume, quan una dona ha provocat als convocats fent salutacions feixistes, però sense cap incident.

Un cop a plaça Catalunya, on han fet finalment el seu acte, diversos representants de Jusapol han reivindicat l'actuació dels agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil durant el referèndum de l'1-O: "Vam defensar l'ordre constitucional". Coincidint amb el final dels actes dels agents espanyols, els independentistes han aconseguit trencar els cordons que els Mossos havien format als accessos propers a la plaça Catalunya i l'han encerclat, fet que ha provocat algun incident entre ells i els espanyolistes. Finalment, a través d'un passadís format per la policia catalana, els manifestants de Jusapol han pogut sortir del centre de Barcelona. 

WhatsApp Image 2018 09 29 at 14.02.16 (1)