L’independentisme català, basc i gallec torna a fer pinya al Congrés dels Diputats. Aquest cop, per a intentar investigar la presència de l’extrema dreta a l’Exèrcit espanyol. Per aquest motiu, els grups d’ERC, JxCat, la CUP, EH Bildu i el BNG han registrat aquest dimarts una comissió d’investigació a la cambra baixa. No només demanen investigar aquesta “presència”, sinó també les “eventuals intromissions, ingerències i influència de la mateixa, a través de la jerarquia militar, en els poders executiu i legislatiu”.

Les formacions independentistes posen “exemples recents”, com les converses en grups de WhatsApp “en les quals alguns oficials a la reserva demanaven l’afusellament de milions de ciutadans”, en una “mostra claríssima d’incitació a l’odi filofeixista”. De la mateixa, posen damunt la taula la carta dels oficials retirats al rei Felip VI per “intercedir directament sobre el rumb polític” de l’Estat, però també les gravacions publicades de militars en actiu fent apologia del feixisme.

En la seva exposició de motius, els partits signants fan un repàs històric: “Hem anat veient, des de la implantació del règim constitucionals, com en diverses ocasions els estaments militars han intentat marcar la pauta de l’esfera pública institucional amb pronunciaments explícits”. En aquest punt fan referència a l’intent de cop d’estat del 23-F. I constaten que malgrat les “reformes del funcionament de les estructures castrenses” des dels anys 80, enviant promocions senceres a la reserva, “s’han deixat veure, sentir i escoltar en múltiples ocasions les pulsions ultradretanes existents en el si de l’exèrcit”.

 

Els grups que han registrat la iniciativa asseguren que aquest “constant degoteig d’evidències” posa de manifest la “presència extensa” de l’extrema dreta a les forces armades espanyoles. “Davant d’aquesta preocupant realitat els poders públics electes tenen l’obligació d’establir tots els mecanismes al seu abast per evitar la influència de l’exèrcit en la presa de les decisions polítiques i eliminar d’arrel tota pulsió filofeixista, així com qualsevol capacitat d’influència en la vida pública”, conclouen al respecte.

Entre altres funcions, la comissió parlamentària hauria d'investigar els detalls d’aquesta extrema dreta militar i el seu funcionament, però també elaborar mesures de control, investigació i sanció per garantir l’obligatorietat de neutralitat política de l’Exèrcit.

El més probable, però, és que el PSOE acabi impedint la seva tramitació com ha fet amb les comissions d'investigació de la corrupció de la monarquia. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha dedicat les últimes setmanes primer a negar i després a minimitzar aquesta presència entre els militars en actiu, malgrat les evidències.