Salvador Illa ha tornat a fer part del seu discurs en castellà durant el segon debat d'investidura aquest dimarts, com ja va fer en el primer que es va celebrar el passat divendres. I això li ha tornat a comportar les crítiques de bona part de l'independentisme.

El diputat de JxCat Jaume Alonso Cuevillas, secretari de la Mesa, ha acusat Illa d'"emular la dreta espanyolista parlant en castellà al ple del Parlament". "Cada cop més lluny dels grans consensos de país. De debò algú espera poder pactar res amb els socialistes?", ha preguntat.

tuit cuevillas TUIT

L'exdiputat d'ERC José Rodríguez, exmembre del PSC, ha recordat que "fa poc més de 10 anys el president Montilla sortia a defensar l'Estatut retallat pel Tribunal Constitucional". "Fa set anys Iceta parlava de referèndum acordat amb l'Estat. 10 anys després Illa parla de passar pàgina en castellà", ha afegit constatant la deriva espanyolista dels socialistes.

tuit jose rodriguez TUIT

També ha denunciat el canvi de llengua d'Illa Plataforma per la Llengua. "Mentre Salvador Illa tria parlar castellà al Parlament, el seu partit impedeix que es pugui parlar català al Congrés o a la Unió Europea. Més que un dret, Illa exerceix un privilegi imposat i discriminatori. Queda clar: els socialistes ja no aposten per normalitzar el català", ha lamentat l'entitat.

tuit plataforma per la llengua TUIT

La patacada de la llei Celáa

Totes aquestes crítiques es produeixen pocs dies després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) anul·lés dos projectes lingüístics escolars perquè només tenien com a llengua vehicular el català. Així doncs, el tribunal va considerar que incomplien la recent legislació educativa aprovada en el Congrés dels Diputats, popularment coneguda com a llei Celáa, que contempla que el 25% del programa es faci en espanyol. 

Precisament aquesta sentència ha estat utilitzada avui per JxCat per recordar als republicans que ja els van advertir que la llei Celáa no blindava la immersió lingüística. Precisament ahir ja ho va denunciar el president a l'exili, Carles Puigdemont, en un tuit. "Em dol molt que no s’haguessin atès els advertiments. El pactisme màgic té aquestes coses. Et penses que tens un acord que blinda la immersió lingüística, i descobreixes que t’han tornat a ensarronar. Tots hi hem caigut en aquest miratge. Cal aprendre’n (i tenir més humilitat)", va escriure.

Captura