Els partits independentistes —ERC i PDeCAT— experimentarien una important pujada en unes eleccions generals però tornarien a quedar per darrere dels comuns. El baròmetre del CIS publicat aquest dilluns, el primer després de les eleccions del 21 de desembre i de l'aplicació de l'article 155, assenyala que els republicans passarien d'un 2,7% a un 3,4% del vot total estatal, per sobre del PDeCAT, que es quedaria amb un 2% —quatre dècimes més que l'últim baròmetre de novembre.

Malgrat que el baròmetre del CIS no inclou l'estimació per territoris, sí que fa una previsió del vot per a les formacions independentistes i En Comú Podem, que apareix separada de la marca Unidos Podemos. Això revela que tant ERC com el PDeCAT surten reforçats després de la intervenció de les institucions catalanes i del 21-D. Les dues formacions sumarien un 5,4% del vot total espanyol, per sobre del 4,3% de l'anterior baròmetre i del 4,6% obtingut en els comicis del 2016. De fet, segons el CIS, els independentistes recollirien avui un 14,8% més de suports que el 26-J.

Per la seva banda, els comuns també millorarien els seus resultats i tornarien a quedar de nou per sobre dels independentistes, amb un 3,7% dels vots (dues dècimes més que a l'anterior baròmetre i que en les eleccions de 2016). Els resultats de PP, PSC i Ciutadans a Catalunya es mantenen com una incògnita perquè els seus resultats a Catalunya apareixen integrats en el vot estatal.

En paral·lel, mentre les forces sobiranistes pugen, l'independentisme català cau com a preocupació respecte al baròmetre anterior i es queda com encara el quart problema dels espanyols (14,9%). Per sobre se situen l'atur (35,1%), els polítics (24,3%) i els problemes econòmics (23%)

Ciutadans escala posicions

En l'àmbit espanyol, sí que s'aprecia una pujada de Ciutadans. El partit d'Albert Rivera obtindria el 20,7% dels vots i s'aproparia a PP i PSOE, que es quedarien amb un 26,3% i un 23,1% dels vots. En quart lloc se situaria Unidos Podemos, que no li servirien els bons resultats a Catalunya.

Si avui se celebressin les eleccions, el bipartidisme es mantindria, doncs, al capdavant. Ciutadans sí que notaria l'efecte de la victòria en les eleccions catalanes —3,2 punts més que el baròmetre anterior.