Les entitats independentistes intenten exhibir una imatge d'unitat i esperonar els partits polítics just quan consideren que l'Estat espanyol es troba "en el moment de major feblesa de la seva història", segons asseguren. Amb aquest objectiu han convocat un acte unitari el proper 1 d'octubre a la plaça Catalunya de Barcelona. Els partits i les institucions estan convidats a assistir-hi, però només hi intervindran els màxims representants de cadascuna de les cinc organitzacions convocants, entre els quals el president a l'exili, Carles Puigdemont, en la seva condició de president del Consell de la República. El lema de l'acte serà Defensem l'1-O: Independència, autodeterminació i amnistia

Òmnium, el Consell de la República, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i la Intersindical-CSC, les cinc entitats convocants de l'acte, ja van signar els dies previs a la Diada d'aquest any un Pacte Nacional pel Moviment Civil per la Independència amb l'objectiu de mostrar el seu compromís per la unitat de les principals organitzacions. Les entitats expliquen que els partits no han estat convidats a intervenir als parlaments, perquè són els convocants qui ha d'assumir aquest paper, raó per la qual hi haurà una intervenció del màxim responsable de cadascuna de les organitzacions.

 

Precedent tens

L'any passat, en l'acte convocat per commemorar l'aniversari de l'1-O es va registrar una escridassada contra la expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i el president d'Òmnium, Xavier Antich, entre assistents descontents per l'estratègia dels partits i la falta d'unitat de l'independentisme, el portaveu del Consell de la República, Toni Castellà, ha atribuït aquell episodi a una minoria i s'ha mostrat convençut que "per responsabilitat col·lectiva, no es tornarà a repetir aquella situació". "Allò era un tret al peu, l'objectiu final passa per sobre del malestar puntual", ha assegurat.

Castellà ha destacat el context en què es produeix la convocatòria d'aquest any, en plenes negociacions per la investidura del president del govern espanyol, quan els partits independentistes tenen la clau de la governabilitat de l'Estat. El portaveu del Consell de la República ha subratllat la "debilitat" de l'Estat, incapaç de tirar endavant la investidura en plena presidència europea, i la possibilitat que obre de "canvi de cicle" per a l'independentisme. 

Cartell 1 O
Cartell convocant a l'acte de l'1 d'Octubre

"Tots hi som i totes les entitats del moviment sumem", ha assegurat Jordi Arcarons, en nom d'Òmnium, que ha recordat que encara hi ha més de 4.000 persones represaliades pel referèndum i ha subratllat que cadascú ha d'actuar des de l'espai que li pertoca. El representant de l'ANC, Josep Lluís Rodríguez, ha assegurat que l'Assemblea també crida la ciutadania a omplir els carrers des de primera hora fins a les 18 h.

En nom de l'AMI, Jordi Gaseni, ha recordat que "només fa sis anys que es va posar en escac l'estat espanyol". "Hem de demostrar que encara hi som", ha subratllat. Des de la Intersindical, Sergi Perelló ha insistit que cal aprofitar el context polític que han obert les darreres eleccions generals.