Les entitats i els partits independentistes han protagonitzat aquest divendres una acció davant la delegació del govern espanyol per denunciar el silenci i la no resposta de l'Estat un any després que el grup de detencions arbitràries de les Nacions Unides van reclamar la llibertat dels presos polítics.

El passat 29 de maig, el grup de treball contra detencions arbitràries que depèn del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides va emetre un comunicat en què advertia que l'empresonament de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras vulnera els principis de la declaració universal dels drets humans, per la qual cosa n'exigia la posada en llibertat.

Tant Òmnium i l'ANC, com els representants de JxCat, ERC i la CUP presents a la concentració han retret al govern de PSOE i Unidas Podemos que durant aquests mesos no hagin fet res per acatar el pronunciament de les Nacions Unides.

 

Per protestar per aquesta falta de resposta del govern quan ja ha transcorregut un any d'aquest pronunciament i altres en el mateix sentit d'organismes com Aministia Internacional, a mig matí un grup de vint persones han tallat el carrer Mallorca de Barcelona amb cartells en què es denunciava que l'Estat espanyol ignora els drets humans i les resolucions de les Nacions Unides. Tot i que han estat comminats pels agents dels Mossos que custodien la seu de la delegació del Govern a no obstaculitzar el pas de vehicles amb una concentració no autoritzada, el vicepresident de l'ANC Josep Cruanyes s'ha emparat en el dret a la llibertat d'expressió i en el fet que no cal comunicar les protestes de menys de 20 persones.

Finalment, transcorregut el quart d'hora s'ha reobert el pas. Des de la vorera contemplaven l'escena representants dels convocants, Òmnium, ANC, ERC, JxCat i la CUP.

Cruanyes ha retret que en no donar resposta a aquesta resolució, l'Estat espanyol s'alinea amb els països que se situen al marge de la defensa dels drets fonamentals i dels mandats de les Nacions Unides.

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha advertit que malgrat la pandèmia la repressió no s'ha aturat i ha instat l'Estat espanyol a actuar per alliberar els presos. "No pot continuar mirant cap a una altra banda, perquè amb aquest silenci se situa al costat de les tesis de Vox, la Guàrdia Civil i Pérez de los Cobos", ha argumentat.

En nom de JxCat, Elsa Artadi ha retret que el govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias “empari la repressió” sense fer res: “S’inflen la boca i parlen de drets però a l’hora de la veritat no prenen cap decisió”.

També la portaveu republicana, Marta Vilalta, ha lamentat que el govern espanyol desobeeixi la sentencia de l’ONU però obeeixi als informes falsos de la Guàrdia Civil i la policial.

El diputat de la CUP Carles Riera ha insistit que, tot i que la “repressió” contra l’independentisme amb un executiu del PP, les sentències del judici del procés i l’incompliment dels dictàmens de l’ONU i d’Amnistia Internacional i Podemos, s’ha fet sota un govern del PSOE i ara amb Unidas Podemos, i per tant “no és un problema d’un partit, és un problema d’Estat”.