"Arnaldo Otegi i altres terroristes faran costat a Artur Mas al seu 'bolo' a Sant Sebastià". Aquest és el títol amb què okdiario, el digital que dirigeix el periodista Eduardo Inda, presenta la conferència-debat que protagonitzaran aquest dimecres al palau Kursaal de Sant Sebastià l'expresident de la Generalitat i president del PDeCAT, Artur Mas, i l'exlehendakari Juan José Ibarretxe, i que té com a títol "El dret a decidir. El procés a Catalunya".

La conferència està coorganitzada per l'Agirre Lehendakari Center, que presideix el mateix Ibarretxe, i la iniciativa Gure Esku Dago. A l'acte, al qual es preveu l'assistència de més de 1.800 persones també hi participaran el diputat general de Gipuzkoa, Markel Olano (PNB) i la portaveu de Gure Esku Dago, Zelai Nikolas.

Entre els assistents, segons relata el digital citat, hi haurà representants del PNB com Joseba Egibar, Itxaso Atutxa o Joseba Aurrekoetxea, així com el portaveu de Sortu i emblemàtic dirigent de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi.  També han anunciat que hi assistiran el portaveu de Sortu Sortu, Arkaitz Rodríguez i el secretari general d'EA i diputat per Guipúscoa d'EH Bildu al Parlament basc Pello Urizar.

Inda és un dels comunicadors espanyols que més ha insistit a intentar desfigurar el caràcter pacífic del procés independentista català atribuint-li objectius violents. Dijous passat, a la tertúlia d'esRadio que dirigeix Federico Jiménez Losantos, Inda va arribar a afirmar que el clima polític que es viu actualment a Catalunya supera en nivell de violència el del País Basc en els anys més durs d'ETA. "El nivell de violència a Catalunya no s'ha viscut ni al País Basc dels anys durs. Perquè allà podien matar algun jutge o algun fiscal, però tampoc no en van matar gaires", va afirmar Inda.

Màxima expectació a Euskadi

L'expectació davant l'acte de Mas i Ibarretxe es tal que els organitzadors han hagut de canviar de sala per acollir tots els interessats en desbordar-se totes les previsions. En principi estava previst omplir les més de 600 places de la sala petita del Kursaal, però davant l'allau de peticions d'assistència l'acte se celebrarà finalment a la sala gran, amb un aforament superior a 1.800 persones.

Ibarretxe va promoure al seu dia una consulta d'autodeterminació per a Euskadi rebutjada pel Congrés de Diputats, fonamentada en el concepte del "dret a decidir", la qual no es va dur a terme. Per la seva banda, Mas està pendent de sentència per haver permès la celebració del procés participatiu o consulta alternativa del 9-N del 2014.