Les defenses de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart han afirmat que pensen recórrer la sentència esgotant tots els processos judicials, primer fent ús de l'incident de nul·litat davant el Suprem i més tard acudint al Tribunal Constitucional en recurs d'empara.

Jordi Pina, advocat de Sánchez, Turull i Rull, Marina Roig, Benet Salellas i Àlex Solà, lletrat de Cuixart, han comparegut davant els mitjans de comunicació a la presó de Lledoners minuts després que es fes pública la sentència, mostrant-se pessimistes a les respostes que poguessin oferir aquestes alternatives i han deixat clar que ja tenen la mirada posada en el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.

Tots quatre han coincidit a destacar que el procés judicial ha estat “un judici polític, no un procediment penal”, sacralitzant "drets constitucionals" com “la llibertat expressió, de reunió i manifestació”, han afirmat Pina i Salellas. Aquests dos han emfatitzat la idea que la sentència és “perillosa” i “un avís a navegants” a futures formes d'expressió i protesta de la ciutadania.

Pina considera que les filtracions del resultat de la sentència que es van emetre en els mitjans de comunicació han faltat el respecte als processats i a les seves famílies i per això “estudiaran amb tranquil·litat” si les denuncien o no.

Els advocats fa mesos que treballen en l'escenari de condemna i possible recurs. Tenen la sortida clara a Europa, però abans han de passar diversos tràmits que poden allargar el procés fins a ben bé 2 anys. Els condemnats han de passar pel mateix Tribunal Suprem i pel Tribunal Constitucional abans d'arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg.

El primer pas és la petició de la nul·litat al mateix tribunal que ha dictat la sentència. La petició és immediata, però el Suprem pot trigar a resoldre dos mesos.