Donald Trump vol seguir governant des d'un hospital. En concret des de la suite presidencial del Centre Mèdic Militar National Walter Reed a Maryland. Els rumors sobre el seu estat de salut han crescut en 24 hores i a cop de tuit, i vídeo, es dedica a reiterar que tot està controlat: "Vaig arribar aquí, no em sentia molt bé, però ara em trobo molt millor. Estem treballant dur per tornar de el tot. He de tornar perquè encara hem de fer Estats Units gran de nou", assegura Trump i afegeix: "crec que estaré de tornada aviat".

Més de quatre minuts per donar voltes sobre un mateix tema que tant havia banalitzat: el coronavirus. Ara, en canvi, s'agafa a frases més escoltades fa mig any, que semblen caducades: "Guanyarem aquest virus o com es vulgui anomenar". I apel·lant a la seva responsabilitat d'estat i sense oblidar-se del discurs patriòtic que li va fer guanyar vots afirma: "No podia quedar-me a la Casa Blanca tancat, hem d’afrontar problemes". 

Seran claus els propers dies

Els propers dies, com passa sempre en aquesta malaltia, seran claus. Més de tres vegades ha insistit amb què se sent bé però no ha negat que cal "una prova definitiva" que marcarà l'evolució dels propers dies. La campanya, pel discurs que es dedueix, continua: "Vull acabar de la manera que ho estem fent". Però la realitat és que ha suspès tots els compromisos que tenia des del passat dijous.

Ha necessitat oxigen?

Aquest és el punt més fosc. L'empitjorament de la seva malaltia pot venir marcat per si els metges li han subministrat oxigen o no. L'equip que porta la seva evolució va assegurar que ja no tenia febre. evolucionava bé i "ja no necessitava oxigen". Declaracions que fan deduir ràpidament que sí n'havia necessitat. Les comunicacions van disparades per tot arreu. Segons fonts consultades pel diari The New York Times, ahir, abans de ser traslladat a l'hospital, Trump va haver de rebre oxigen perquè els seus nivells en sang havien caigut i tenia dificultats respiratòries.

f43a0c6414e8ad5ab81fe045c8d3bd9da7815a41L'equip mèdic en roda de premsa / Foto: EFE

En paral·lel, el cap de gabinet de la Casa Blanca, Marc Meadows, no ha amagat que van estar "molt preocupats" i les properes 48 hores seran "crítiques" i determinants per l'evolució de la seva malaltia: "Encara no estem en un camí clar cap a una recuperació completa". Aquestes declaracions les va fer pocs minuts després d'escoltar un equip mèdic poc convençut en el seu relat i més pendent de no parlar més del compte.

Operació Maga

Per esvair dubtes, Trump va publicar el vídeo i va trucar al seu amic i advocat personal Rudolph W. Giuliani perquè li transmetés un missatge al món exterior. "Vaig a guanyar això", li va dir Trump. I a través de twitter, òbviament, Giulani i els seus no perden l'oportunitat de seguir amb una campanya bruta i carregada de retrets, també contra els periodistes: "La reacció del New York Times, CNN i MSNBC indiquen que tenen una malaltia pitjor que el coronavirus. No hi ha teràpies ni vacunes. La malaltia és un odi descontrolat per un gran president que els enfronta en nom de tots els qui el menyspreen". 

L'objectiu que s'ha marcat Trump és que el seu entorn faci campanya per ell mentre es recupera. Als Estats Units es coneix com Operació Maga i alguns votants fins i tot s'han traslladat fins les portes de l'hospital per rebre'l quan surti.

En un comunicat es va detallar tota l'operació: "El vicepresident Mike Pence farà aparicions en campanya presencial en estats clau, igual que els primers membres de la família Donald J. Trump, Jr., Eric Trump i Lara Trump". Tot i que Trump vol deixar clar que no hi ha transferència transferència de poders. La Constitució però, també preveu la destitució forçosa d'un president, fins i tot si està massa malalt per delegar les seves funcions o en el cas que es negui a fer-ho.

I Melania?

Ell mateix ha bromejat que es troba millor perquè "és una mica més jove". El matrimoni es porta 24 anys de diferència, Melania en té 50 i Trump, 74. La imatge de la seva dona tampoc ha sortit reforçada aquesta setmana. Un àudio gravat l'any 2018, i que ara ha sortit a la llum, posa de manifest les frustracions de la primera dama poc abans que el president Trump s'enfrontés als votants en el seu intent per un segon període presidencial.

A més, es va burlar de les dificultats dels nens migrants que van ser separats dels seus pares a la frontera el 2018. I va carregar amb el Nadal i la tradició de decorar la Casa Blanca: "Saps, a ningú li importa una merda les decoracions nadalenques".

Imatge principal: Trump a la suite del centre mèdic on està ingressat