El nerviosisme s'apodera del govern central a mesura que passen les hores i l'anomenada opció "Frankenstein" de PSOE, Podemos, nacionalistes i independentistes veu una possibilitat en l'horitzó perquè prosperi la moció de censura de Pedro Sánchez a Mariano Rajoy. Els ànims al Partit Popular són de pessimisme i ja no posen en dubte que el PNB s'avingui amb Sánchez per destronar el president espanyol. Fonts de la Moncloa asseguren, però, que els bascos no els ha fet saber el sentit del seu vot, tot i les informacions sobre que hauria sigut així i seria a favor, segons El Independiente.

"El PNB no ens ha comunicat res" s'apressaven fonts governamentals a respondre, després que es fes pública una trucada de Rajoy al dirigent del partit jeltzale, Andoni Ortúzar, aquest matí, per interessar-se sobre la moció. El fet és que el portaveu al Congrés, Aitor Esteban, recordava en paral·lel que la decisió seria presa dijous per la direcció de la formació, l'Euskadi Buru Batzar. Tanmateix, fonts parlamentàries han explicat a aquest diari l'existència d'un clima d'opinió entre els independentistes catalans sobre que el PNB podria veure's influenciat pel seu posicionament i assolir una "posició comuna" en la censura.

ERC sembla que donarà el vot a favor de la censura; en canvi, el PDeCAT no ho ha decidit. El diputat republicà Gabriel Rufián havia insinuat al matí el sí a Sànchez, durant la sessió de control, en sentenciar que "fer fora lladres i carcellers no era una opció", sinó, al seu parer "una obligació". També el diputat demòcrata, Jordi Xuclà, havia considerat que la "corrupció" atribuïda a la trama Gürtel era un motiu suficient per a sumar-se a la moció de censura, al marge de l'incentiu de fer fora Rajoy; però el cert és que el PDeCAT no decidirà la seva posició fins a escoltar demà el discurs del candidat. 

En aquest sentit, les incògnites es succeeixen, a mesura que les formacions del Congrés parlen les unes amb les altres, i algunes personalitats de relleu revelen possibles pistes del desenllaç. És el cas del secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, qui es mostrava marcadament optimista sobre que els bascos es sumin finalment a la moció. Iglesias així ho ha vaticinat a la cambra baixa espanyola, per bé que més tard ha aclarit que era "intuïció". Això passava després que fonts del propi PNB asseguressin que ells no havien dit a Iglesias què farien perquè no estava decidit encara.

Davant d'aquest escenari, els populars han passat en pocs dies de confiar cegament en els jeltzales, a veure's amb un peu fora de la Moncloa. El clima lúgubre era evident a les cares d'una majoria de diputats del PP. Per això, diversos portaveus de la formació conservadora pressionaven amb la possibilitat que els pressupostos generals de l'Estat es quedin en l'aire, si cau l'executiu –ja que encara han de tramitar-se al Senat.

I enmig del caos, creixen els rumors sobre que Rajoy podria dimitir per evitar que el facin fora, si finalment Sánchez assoleix la majoria a la moció de censura. Així les coses, fonts de la Moncloa asseguren el president espanyol no té prevista compareixença aquest vespre i asseguren que assistirà demà al debat "amb tota normalitat".