El diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu va preguntar al govern espanyol sobre la presència d'un control policial del Cos Nacional de Policia (CNP) al peatge de l'AP-7 a la Jonquera el 29 de febrer, el dissabte en què es va celebrar un acte multitudinari encapçalat per Carles Puigdemont a Perpinyà. La resposta no concreta massa res de la petició d'informació que fa Iñarritu, però no s'estalvia la lloa al funcionament dels cossos de seguretat que estan sota control del govern español.

El diputat de Bildu s'interessava en la seva pregunta, entre d'altres qüestions, sobre les raons per instal·lar aquell control; reclama saber el responsable de la decisió, els horaris, els vehicles i persones que van ser identificades i les possibles denúncies; pregunta directament si la raó era entorpir el trànsit, quina incidència va provocar, si hi va haver assumpció de responsabilitats i si el govern espanyol considera que va ser una mesura necessària i apropiada. 

Captura de pantalla 2020 04 24 a les 18.08.56

Això no obstant, la resposta del govern espanyol evita entrar al fons de la qüestió, ni respondre a les preguntes, dirigides a la gestió del ministeri d'Interior que encapçala Fernando Grande-Marlaska. Es limita a subratllar que la funció dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat -"sota dependència del govern espanyol", puntualitza- és "protegir el lliure exercici dels drets i llibertats, així com garantir la seguretat ciutadana"; i que amb aquest objectiu adopta les mesures necessàries amb "ple respecte a la Constitució Espanyol i la resta d'ordenament jurídic".

Recorda que la Llei Orgànica de Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat (CFSE) fixa que els funcionaris policials hauran "d'actuar, en el compliment de les seves funcions amb absoluta neutralitat política i imparcialitat i, en conseqüència, sense cap discriminació per raó de raça, religió o opinió". I que qualsevol actuació dels FCSE que no s'adequï a això comporta l'activació per part de l'Estat dels mecanismes establerts per procedir a depurar les responsabilitats penals i administratives que procedeixin.

I, finalment, arriba la única resposta directa a la qüestió d'Iñarritu. "L'objectiu de l'actuació policial referida va ser, com ho és en totes les actuacions, garantir la seguretat ciutadana. Un cop garantida, no es va impedir la circulació de persones, respectant-se la normativa aplicable al cas".

Captura de pantalla 2020 04 24 a les 18.08.37