El diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu ha topat amb un mur a l'hora d'intentar esbrinar els agents que de la Guàrdia Civil o del Cos Nacional de Policia han estat expedientats i/o sancionats en relació amb l'ús de material antiavalots en els últims vint anys una vegada el ministeri de l'Interior ha assegurat que "no és viable" concretar el nombre, cosa que el mateix diputat ha qualificat de "ridícul".

Així ho avança avui 'Público', que assenyala que el diputat va presentar el passat 1 d'abril una pregunta escrita al govern espanyol, on demanava "quants agents de la Guàrdia Civil o de la Policia Nacional han estat expedientats i/o sancionat per actuacions relacionades amb l'ús de material antiavalots en els últims 20 anys" i sol·licitava que la informació fos categoritzada "per data, municipi, cos policial, motiu i tipus de sanció". També demanava aquestes mateixes dades concretes en relació amb agents policials "expedientats i/o sancionats per actuacions relacionades amb l'ús de pilotes de goma en els últims 20 anys".

Més d'un mes i mig més tard, el 19 de maig, el govern espanyol li va donar aquesta lacònica resposta: "En relació amb la pregunta formulada, s'informa que no és possible aportar la informació en els termes sol·licitats atès que no és viable la seva obtenció automatitzada i tampoc la seva obtenció manual".

"Aquesta resposta és una mica ridícula. Òbviament, són dades que si volen poden buscar-los", ha afirmat Iñarritu al mitjà citat, concloent que "la transparència és un exercici molt costós".