Amb 60.000 inscrits, segons l'Assemblea, la manifestació de la Diada ha estat la més nombrosa que s'ha celebrat des de l'inici de la pandèmia arreu del món. Novament, es va batre un rècord si ho diferenciem de les revoltes que es viuen, com a Colòmbia, en aquests moments. Però la situació atípica, la reducció de la mobilitat de les corresponsalies i l'impacte menor d'aquest dia marcat pel coronavirus han fet minvar el ressò mediàtic comparat amb els anys anteriors.

Ara bé, novament les capçaleres europees, però també procedents dels Estats Units, han cobert la notícia. D'una banda, apreciem més impacte en setmanaris o diaris alternatius d'algunes nacions europees. A la vegada, publicacions principals com Washington Post hi han dedicat un extens reportatge.

Estats Units

El diari de la capital dels Estats Units titula: "Els separatistes catalans es manifesten enmig de la crisi del coronavirus a Espanya". Destaca com l'Assemblea s'ha adaptat a la nova realitat amb "estrictes mesures de seguretat" i cita els actes vandàlics que es van viure al matí als Rodalies de Girona. Ara bé, el Washington Post compara aquests fets amb les protestes de l'octubre de l'any passat i assegura que no tenen res a veure: "La jornada va començar amb alguns actes vandàlics a les línies de trens de Catalunya que van endarrerir el servei. Però eren lluny dels violents enfrontaments entre alguns manifestants i policies que van ferir centenars de persones el passat octubre després que diversos líders separatistes fossin condemnats a presó pel seu paper en l'intent de secessió del 2017".

Washington Post

Washington Post, 11 de setembre del 2020

Un altre diari, a la vegada canal televisiu americà, l'US News destaca que la manifestació arriba en un moment excepcional: "Els catalans es manifesten per la independència malgrat les advertències sanitàries". Aquest mitjà posa l'accent en la bona organització: "Totes les concentracions van respectar el distanciament social i van ser pacífiques, excepte una marxa no autoritzada al vespre al centre de Barcelona en què uns quants centenars de manifestants separatistes, alguns amb torxes, van cremar un maniquí amb la cara del rei Felip i unes caixes amb el logotip de corporacions i institucions públiques espanyoles".

També destaca, en el mateix article, que el president Quim Torra ha proposat que Catalunya aculli una part dels migrants de Lesbos que han patit l'incendi en el camp de refugiats grec, però que l'última paraula la té el president espanyol Pedro Sánchez.

US News Washington

US News, 11 de setembre del 2020

Alemanya

A Alemanya, el prestigiós DW News ha cobert la Diada amb aquest titular: "Els catalans independentistes es manifesten de vacances tot i la pandèmia". I afegeix: "Malgrat que la celebració va ser esmorteïda per la pandèmia del coronavirus, molts van sortir al carrer amb màscares facials i seguint les recomanacions de distància social".

Aquest mitjà es fa ressò de les enquestes i les desavinences internes dins l'independentisme: "Les enquestes d'opinió fa anys que demostren que la gent a Catalunya està dividida en el tema de la independència. Després de les baralles dels separatistes, el balanç s'ha decantat a favor que la seva regió segueixi sent part d'Espanya".

DW Alemanya

DW News, 12 de setembre del 2020

Rússia

L'agència de notícies russa Sputnik es va limitar a donar una informació de servei: "Les línies ferroviàries cap a França van ser vandalitzades a Catalunya el Dia Nacional". Tot i que habitualment desenvolupa reportatges posteriors amb retrats i informació més ampliada.

Sputnik Russia

Agència russa Sputnik, 11 de setembre del 2020

França

Al France Info, la notícia principal també ha estat el tall ferroviari que va afectar l'AVE entre Girona i Figueres fins a Perpinyà al matí: "Tall de trànsit TGV de Perpinyà a Barcelona a causa d'un incendi entre Girona i Figueres".

France Info

France Info, 11 de setembre del 2020

A FrançaLe Petit Journal amplia la informació i fa un retrat del moment en què arriba aquesta Diada i cap a on va el futur més immediat de l'independentisme català. El títol és clar: "La Diada del coronavirus". Dona les xifres, explicades a l'inici, i avisa que la comparativa amb d'altres anys s'ha d'entendre i mirar amb perspectiva: "La celebració de la Diada estava òbviament sotmesa a les normes de la crisi sanitària. Per tant, es va veure privada dels grans esdeveniments organitzats durant els darrers vuit anys, inclosa la memorable concentració del 2014 amb 1,8 milions de persones congregades als carrers de Barcelona". Així doncs, el periodista Francis Mateo la bateja amb el sobrenom de "Diada minimalista" i posa la mirada en "la incertesa" de les properes eleccions al Parlament.

Le Petit Journal

Le Petit Journal, 12 de setembre del 2020

Un altre diari francès, La Croix titula: "A Catalunya, festa nacional sota el signe de la ruptura". Ja en el subtítol destaca com enfoca la notícia: "La Diada és cada any l'oportunitat de rellançar la mobilització dels separatistes catalans. Tot i això, les celebracions del 2020 s’anuncien principalment sota el signe de les tensions dins del moviment". Aquest diari conservador és molt crític amb el president Carles Puigdemont i considera que ha passat en un segon pla i detalla tots els moviments i separacions internes entre el PDeCAT i Junts per Catalunya.

La Croix

La Croix, 12 de setembre del 2020

El canal televisiu francès News 24 titula a la seva versió digital: "Els separatistes catalans es manifesten enmig de la crisi del coronavirus a Espanya". Aquest mitjà destaca l'augment dels positius al conjunt de l'estat espanyol i cita les declaracions de la presidenta de l'Assemblea Elisenda Paluzie.

A més, considera que la Diada d'enguany és la prèvia del que podria ser la inhabilitació immediata del president Quim Torra: "La setmana vinent, un tribunal podria destituir del càrrec el president regional de Catalunya, l’ardent separatista Quim Torra, per haver ignorat la petició judicial de retirar el que es considerava una pancarta amb càrrega política de la seu del govern regional durant una campanya electoral que infringeix la llei electoral".

News 24

News 24, 12 de setembre del 2020

Portugal

A Portugal, el Jornal de Noticias retrata aquesta Diada com la prova definitiva per l'independentisme abans de les properes eleccions: "La Diada pandèmica posa a prova la divisió de l'independentisme a Catalunya". També se centra, com hem pogut comprovar en altres capçaleres, en les divisions internes que la mateixa Paluzie va destacar ahir en el seu discurs.

A Porto són directes: "L'independentisme que avui participa en una altra Diada Nacional a Catalunya és completament diferent de les edicions anteriors. Ha de demostrar a la resta del món fermesa i unitat, però aquestes no es deixen veure en un Parlament centrat a resoldre els seus propis conflictes interns".

Jornal de Noticias

Jornal de Noticias, 12 de setembre del 2020

Un altre portuguès, Mundo AO Minuto, es limita a descriure els fets viscuts ahir i se centra en els CDR: "Els actes de vandalisme afecten l'inici de la jornada de la "festa nacional". Fa un breu repàs al perquè d'aquesta festivitat: "El Dia de Catalunya, conegut com a Diada, marca la conquesta de Barcelona pel rei d'Espanya Felip V el 1714, després d'un setge de 14 mesos, però el dia s'ha utilitzat en els darrers anys per defensar la causa de la independència, amb imatges, que es mostren en televisors de tot el món, amb una concentració ordenada i grans dimensions".

Mundo AO Minuto

Mundo AO Minuto, 12 de setembre del 2020

Itàlia

Des d'Itàlia, de moment, tan sols hem trobat un diari independent d'investigació, Linkiesta. Aquest titula: "Catalunya celebra la Diada més difícil per al front independentista". I en clau de futur més immediat, es qüestiona si el moviment pot quedar "debilitat" i explica: "La tardor és la temporada més calenta del calendari català: la Diada és una prova de força de la independència, que convoca la plaça en suport de les seves batalles polítiques". 

Linkiesta

Linkiesta, 12 de setembre del 2020

A grans trets, l'impacte ha tornat a ser present i l'accent s'ha posat en la seguretat de la manifestació en temps de pandèmia, les discrepàncies internes de l'independentisme i el futur més immediat en forma d'eleccions.